Specialiștii ne explică beneficiile de economie și eficiența calorică a sobelor cu peleți

De: ApropoTV.ro / 27.09.2023, 16:32
Specialiștii ne explică beneficiile de economie și eficiența calorică a sobelor cu peleți

Dacă te gândești serios să îți achiziționezi un termoșemineu sau te uiți după sobe ieftine pe peleți cu care să-ți încălzești eficient locuința pentru la iarnă, trebuie să știi că un asemenea model funcționează pe principiul arderii lemnului prelucrat. Procesul de obținere a peleților presupune înlăturarea scoarței buștenilor de copac, măcinarea atentă, uscarea corespunzătoare și mai apoi, compactarea acestora până la dimensiunile potrivite.

 

Meșterii în șeminee din Sibiu ne vor ajuta astăzi cu o serie de informații relevante despre avantajele, dar și despre provocările unui astfel de dispozitiv termic mai puțin cunoscut de către publicul larg. Așadar, pe piața de profil există și modele care pot funcționa pe bază de peleți speciali, fabricați și din alte tipuri de bio-combustibili, dar indiferent de natura lor, peleții sunt per total mai puțin costisitori în comparație cu combustibili lichizi, propanul sau electricitatea, beneficiind de proprietatea lor regenerabilă.

 

În anumite situații, sobele pe peleți pot fi mai practice chiar și decât modelele mai vechi de șeminee. Pentru un asemenea dispozitiv este suficientă o singură alimentare, ca mai apoi să te bucuri de căldura unui foc curat și eficient vreme de până la 16 ore sau până la următoarea alimentare. Așadar, ca să te poți bucura la potențial maxim de beneficiile și funcționalitatea unei sobe pe peleți, specialiștii ne sfătuiesc să luăm în calcul câteva aspecte pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos.

 

Control precis al arderii

Unul dintre cele mai importante avantaje în cazul unei asemenea soluții de încălzire o reprezintă abilitatea de a controla eficient căldura. Poți seta temperatura pe care o dorești cu o precizie similară unui sistem de încălzire pe gaz sau curent. Spre deosebire de alte sisteme de încălzire, sobele pe peleți au un termostat electronic care poate fi setat cu multă precizie.

 

Automatizare

Majoritatea modelelor de termoșemineu pe peleți beneficiază de un sistem automat de pornire/oprire. Această capacitate se datorează unui sistem inteligent, computerizat, care comandă fără implicarea factorului uman. Altfel spus, soba pe peleți funcționează independent, fiind necesară doar o  intervenție minimă din partea celui care o manevrează. În plus, există și posibilitatea montării unui dispozitiv de tip termostat, care să-ți permită reglaje fine asupra temperaturii ambientale din camera unde este montat.

 

Randament caloric superior

Precum ca și în cazul majorității soluțiilor de încălzire pe bază de combustibil fosil, un randament sporit în jurul valorii de 80% este echivalent cu un cost de utilizare mai mic, atât la buzunar, cât și asupra mediului înconjurător. Așadar, pentru bunăstarea ta este recomandat să cauți un model care să-ți livreze eficient căldura, la cel mai bun raport calitate/preț.

 

Atenție la depozitare!

Una dintre provocările deținerii unei sobe pe peleți este reprezentată de depozitarea materialului combustibil în condiții optime de conservare. Depozitarea corectă a peleților este esențială mai ales că aceștia pot să absoarbă o cantitate considerabilă de umezeală din aerul înconjurător, precum și de pe podele sau pereți. Astfel, pentru evitarea umezelii și deteriorării premature a acestora, peleții trebuie protejați și depozitați în spații bine aerisite și uscate, altfel, utilizarea constantă a peleților uzi va genera în timp, deteriorarea propriu-zisă a termoșemineului.

 

Experții sibieni în șeminee sunt pregătiți să răspundă întrebărilor tale și să ofere consultanță gratuită în vederea alegerii modelului potrivit. De asemenea, în magazinul online aveți la dispoziție din stocul propriu o gamă diversă de produse, precum: focare, șeminee centrale, sobe pe lemne sau peleți, diferite modele decorative de biosemineu, coșuri de fum și alte accesorii special concepute pentru confortul termic al căminului tău.