Spectacol culinar marca Mircea Radu: Poveşti cu gust

De: Alexandra Necsoiu / 26.10.2018, 21:17
Spectacol culinar marca Mircea Radu: Poveşti cu gust
“Poveşti cu gust” este un proiect inedit pornit din satul Costeşti, judeţul Hunedoara, care îşi propune să descopere reţete vechi, autentice, din acea regiune şi să le aducă în atentia tuturor românilor.

Sun Plaza aduce la Bucureşti o mică parte din moştenirea noastră gastronomică, găzduind, pe 3 noiembrie, un spectacol culinar realizat cu măiestrie de echipa „Poveşti cu gust”. Începând cu ora 13.00, la etajul 1 al centrului comercial, vizitatorii pot afla reţete vechi, de sute de ani, dar şi istoria acestora, povestită de Mircea Radu, promotorul proiectului.

Este o iniţiativă care deja a câştigat popularitate datorită valorii documentare care îmbină elementele de gastronomie veche cu cele etnografice. Evenimentele alternative care le aduc în prim plan pe sătencele din munţii dacilor şi zestrea lor, dar şi povestea autentică din spate, contribuie substanţial la receptivitatea din partea publicului.

Spectacolul culinar presupune atât sesiuni de gătit, fiind prezentate publicului trei reţete foarte vechi, cât şi de povestit, Mircea Radu completând momentele cu descoperirile sale din pelegrinările pentru documentarea proiectului. Vor fi proiectate şi filmele realizate până acum în satele din regiune.
“Ciorba de pitoance”, “Înturnata”, “Plăcinta cu scrob” sunt trei dintre reţetele care vor fi aduse în faţa publicului bucureştean. Ultimele descoperiri din munţii dacilor, cu nume care ne îndeamnă să ne întoarcem la rădăcini, aceste “comori” sunt exemplul creativităţii ciobanilor care colindau zona. “Înturnata”, de exemplu, un fel de “fondue” al zilelor noastre, provine dintr-un sat de o frumuseţe aparte, Poiana Omului.

Elementele de gastronomie, dar şi legendele, informaţiile culturale, istorice, geografice, se îmbină într-o poveste inedită despre originile noastre, pe care merită să o cunoaştem cu toţii.