Speranţa moare ultima

De: Mioara Tronaru / 22.10.2007, 00:00
Speranţa moare ultima
Pe 22 ianuarie 2002, lumea întreagă urmărea şocată decapitarea în faţa camerelor de luat vederi a unui ziarist american de către extremişti pakistanezi. Daniel Pearl, reporter la ”Wall Street Journal”, era pe urmele lui Richard Reid, terorist şi ”negustor” de arme. În momentul cînd avea o pistă sigură, Daniel a dispărut.

Confruntată cu moartea soţului ei, Mariane Pearl a scris povestea anchetei sale, a răpirii şi a asasinării, dar şi propria ei poveste, aceea a unei femei disperate, în ”A Mighty Heart: The Brave Life and Death of My Husband Danny Pearl”. Filmul este adaptarea acestui roman. Înainte de a se deplasa pentru filmări în India şi Pakistan, echipa a venit să toarne cîteva cadre în Franţa. Scenele dintre Daniel şi Mariane, mai ales cea a căsătoriei, au fost filmate la castelul Valmousse din Provence. Scena căsătoriei a fost prima scenă jucată de Angelina Jolie, iar a doua zi, actriţa a fost filmată pe străzile din Marsilia. Pentru aceste secvenţe, Mariane, venită din Karachi, e în Franţa, aşteptînd să nască. Angelina Jolie merge deci pe stradă, aparent gravidă, îmbrăcată într-o rochie lungă şi purtînd două genţi de voiaj. Costumiera Charlotte Walter povesteşte: ”Oamenii de pe stradă mergeau alături de ea, unii chiar au dat peste ea, dar nimeni nu a recunoscut-o! A fost incredibil”.

Daniel Pearl Din 1990, lucrează la ”Wall Street Journal” şi din 1996 e corespondent străin pentru Asia de sud. În ianuarie 2002, pleacă în Pakistan pe urmele lui Richard Reid, terorist care fusese deja arestat pentru tentativa de a arunca în aer zborul 63 al American Airlines îmbarcîndu-se în aeronavă cu explozibil în pantofi. În timpul anchetei, Daniel Pearl a fost răpit de o grupare afiliată la Al-Qaeda, care a cerut elibe­rarea mai multor deţinuţi pakis­tanezi în schimbul vieţii lui; şase zile mai tîrziu, era exe­cutat în faţa camerei de filmat.

Premiera 26 octombrie
TO: A Mighty Heart. Producţie SUA, 2007. R: Michael Winterbottom. Cu: Angelina Jolie, Dan Futterman, Denis O’Hare, Archie Panjabi, Will Patton, Gary Wilmes, Irfan Khan, Barney Welch.
Distribuit de Ro Image 2000