Spider-Man – Filmul săptămînii

Apropo.ro / 29.10.2007, 00:00
Spider-Man - Filmul săptămînii
După ce a fost “condamnat” la stadiul de proiect aproape 25 de ani, “Spider-Man” s-a lansat în 2002, devenind pelicula cu cele mai mari încasări din acel an. Succesul înregistrat plus două nominalizări la Oscar – pentru cele mai bune efecte vizuale şi cel mai bun sunet – au dus, firesc, la cele două continuări: “Spider-Man 2” şi “Spider-Man 3”.

În spatele succesului se află regizorul Sam Raimi, un împătimit colecţionar de benzi desenate, dar şi protagoniştii Tobey Maguire, Kirsten Dunst şi Willem Dafoe. De asemenea, personajul este conturat aproape integral pe baza scenariilor lui James Cameron, care a fost ataşat, de-a lungul anilor, de proiect. Pentru rolul principal, producătorii au optat iniţial pentru Leonardo DiCaprio sau Freddie Prinze Jr. Într-un final, Tobey Maguire a cîştigat rolul tocilarului care, pişcat de un păianjen modificat genetic, se trezeşte, peste noapte, un supererou cu abilităţi deosebite. Salariul lui pentru acest film s-a situat undeva între 3 şi 4 milioane, iar celelalte două părţi din serie l-au făcut mai bogat cu 26 milioane dolari. De altfel, bugetul lui “Spider-Man” a însemnat 100 milioane dolari -destinate producţiei – şi alte 30 milioane pentru promovare.

În pregătirea rolului, Tobey Maguire a fost antrenat de un profesor de fitness, un instruc­tor de yoga, un expert în arte marţiale şi un alpinist profesionist. Între timp, a ţinut o dietă strictă, a studiat păianjenii şi a luat lecţii de la un acrobat pentru a-şi însuşi mişcările specifice arahnidelor. Special pentru el au fost create cîteva costume care au costat aproape 100.000 dolari bucata. Patru dintre acestea au fost furate în timpul filmărilor şi, în ciuda recompensei de 25.000 $, n-au fost niciodată recuperate. Pentru că Tobey nu putea să meargă la toaletă fără să-şi dea jos întreg costumul, s-au făcut mici modificări în design-ul original: o crăpătură prin care actorul să poată face pipi!

Film de aventuri
duminică, 20.45, PRO TV