Spielberg despre Spielberg

Apropo.ro / 24.03.2008, 00:00
Spielberg despre Spielberg
Cine îşi poate spune mai bine povestea decît un iscusit povestitor? Cel mai de succes regizor al tuturor timpurilor vorbeşte despre viaţa sa, într-un documentar produs de Richard Schickel, critic de film al revistei “Time”, care continuă astfel seria de filme-interviu ai cărei protagonişti au fost Woody Allen, Martin Scorsese şi mulţi alţii.

Contrar legendei, tînărul Spielberg nu şi-a aranjat niciodată vreun fals birou la studiourile Universal. Adevărul este că, într-o zi de vară, s-a rupt de grupul de turişti ce vizitau Universal, ascunzîndu-se în toaleta bărbaţilor. A reuşit apoi să facă rost, de la un angajat, nu de un birou, ci de un permis de vizitare pentru trei zile, pe care l-a folosit mult peste valabilitatea sa. Se plimba de colo-colo, aflînd tot ce putea despre “Universitatea Universal” – care i-a devenit mai familiară decît însăşi casa în care a crescut. Cunoştinţele pe care le-a căpătat acolo s-au concretizat în primul său proiect din colegiu, “Amblin”, filmul care i-a adus un contract de şapte ani cu Universal.

De două ori cîştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun regizor, Spielberg povesteşte despre anii săi de debut, inclusiv despre episodul-pilot al serialului “Night Gallery”, în care legendara Joan Crawford avea rolul principal. La început, acesteia i s-a părut revoltător ca un tînăr de 22 de ani să îi dea indicaţii, dar a ajuns, mai tîrziu, să îi admire talentul. Regizorul vorbeşte cu afecţiune despre mai mult de 20 de filme ce au urmat şi de clasicele ce au rezultat, de la aventura lui “Indiana Jones” şi “Jurassic Park” la tristeţea emoţionantă din “E.T. The Extra-Terrestrial” şi “The Colour Purple”, pînă la drama din “Schindler’s List”, “Saving Private Ryan” sau “Munich”. Pe tot parcursul documentarului, Spielberg refuză a se considera un geniu. Tactica de maestru din “Fălci”, de a nu arăta monstrul de 8 metri lungime pînă la sfîrşit, o atribuie unei greşeli tehnice, nu priceperii sale. Mărturiseşte că l-ar fi arătat fără rezerve dacă i-ar fi ieşit la filmări. În schimb, a folosit insinuarea şi s-a bazat pe imaginaţia publicului. “Asalturile rechinului au mai adăugat probabil 175 milioane dolari la încasări”, spune Spielberg. De asemenea, teroarea şi haosul inserate inegalabil în secvenţele de luptă din “Salvaţi soldatul Ryan” se datorează faptului că… “Am improvizat toată treaba. Nu ştiam ce se va întîmpla în continuare, exact ca într-o luptă adevărată”.

Documentar
miercuri, 20.00, Viasat History