Spielberg provoaca din nou

Apropo.ro / 09.01.2006, 11:48
Spielberg provoaca din nou
Chiar daca anul acesta va împlini 60 de ani, Steven Spielberg nu da semne de oboseala. Dupa ce de ani de zile ne-a obișnuit cu lansarea aproape simultana a unor filme diametral opuse și dupa ce a incendiat cinematografele verii cu "Razboiul lumilor", el aduce pe ecrane poate cel

Chiar daca anul acesta va împlini 60 de ani, Steven Spielberg nu da semne de oboseala. Dupa ce de ani de zile ne-a obișnuit cu lansarea aproape simultana a unor filme diametral opuse și dupa ce a incendiat cinematografele verii cu „Razboiul lumilor”, el aduce pe ecrane poate cel mai controversat film al sau: „Munich”.

Trebuie sa fii, fara îndoiala, Steven Spielberg ca sa poți lansa la mica distanța filme ca „E.T.” și „Poltergeist” (ambele în 1982), ori „Jurassic Park” și „Lista lui Schindler” (1993). Legendarul cineast nu se dezice nici acum, pentru ca, dupa spectaculosul „Razboi al lumilor”, al treilea titlu al anului la box office și ecranizare a unei opere cu un trecut ilustru, el ne livreaza o poveste cu implicații morale dintre cele mai complicate și dificile, ale carei ecouri în contextul politic actual (și el extrem de delicat) au stârnit deja scandal și parti-pris-uri.

Noul sau film are ca subiect evenimentele care au succedat asasinarea celor unsprezece atleți israelieni la Olimpiada de la Munchen, în 1972, de catre membrii gruparii teroriste palestiniene „Black September”. În replica, guvernul israelian a trimis un grup de agenți ai Mossadului sa-i execute pe autorii atacului. „Munich” se deschide printr-o secvența cu imagine încețoșata (chiar buletinul de știri difuzat în epoca) din care aflam, pe scurt, cum teroriștii palestinieni au invadat satul olimpic din Munchen, i-au rapit pe sportivii israelieni, apoi i-au asasinat. Acțiunea se muta apoi la Tel Aviv, unde premierul israelian Golda Meir i-a invitat la ceai pe membrii cabinetului sau, pentru a pune la cale razbunarea acestui act. Ea îl convoaca pe tânarul agent Avner, care a locuit în Germania și America, și îi da 24 de ore sa strânga o trupa de commando de cinci oameni și sa acționeze împotriva gruparii „Black September”. Celor cinci li se promite accesul la un cont bancar inepuizabil, însa totodata sunt renegați de Israel. Ei nu mai au identitate, o data ce numele lor au fost legate de aceasta misiune.

Citește despre Spielberg și ce mai pregatește el anul acesta numai în

Tags: