Spionii de la Brioni

Apropo.ro / 12.07.2006, 13:17
Spionii de la Brioni
De ce este nevoie pentru a croi un costum care sa il satisfaca chiar si pe James Bond? Doar cei mai iscusiti croitori de la Brioni stiu. Pretul unui costum realizat la comanda de catre compania italiana Brioni porneste de la 4.800 de dolari (3.700 de euro), necesita cateva probe si

De ce este nevoie pentru a croi un costum care sa il satisfaca chiar si pe James Bond? Doar cei mai iscusiti croitori de la Brioni stiu.

Pretul unui costum realizat la comanda de catre compania italiana Brioni porneste de la 4.800 de dolari (3.700 de euro), necesita cateva probe si apoi mai dureaza 32 de ore pana la finisare. Costumele sunt captusite cu casmir, au tot felul de buzunare si buzunarele secrete, iar butonierele sunt cusute de mana de 80 de croitorese, o arta care cere doi ani de cursuri.

In plus, clientul are la dispozitie 70 de detalii (buzunare si cusaturi speciale, croieli personalizate) care se pot adauga la cerere. Tocmai aceste detalii l-au atras pe James Bond, cel mai faimos client al italienilor.

In prezent, afacerile companiei se concentreaza pe costumele pret a porter, cu preturi care incep de la 2.600 de dolari (2.000 de euro) si care sunt confectionate din acelasi tip de materiale si cu aceiasi nasturi care sunt folositi pentru costumele de comanda. Un sfert din cei 1.600 de angajati din toata lumea sunt croitori de meserie. Aproximativ 20% din vanzari sunt reprezentate de costumele ajustate in functie de masuri al caror pret incepe de la 3.800 de dolari (3.000 de euro) si care necesita 25 de ore de munca. Pentru acest tip de costume, croitorii companiei pornesc de la o jacheta standard pe care o adapteaza la dimensiunile clientului.

Cristina Marina

Citeste mai mult in