Sportivii români medaliati la JO, decorati de Ion Iliescu

Apropo.ro / 15.09.2004, 12:06
Sportivii români medaliati la JO, decorati de Ion Iliescu
Președintele Ion Iliescu i-a decorat, marți, prin Decret, pe sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice de la Atena, în cadrul unei ceremonii desfașurate la Palatul Cotroceni. "De la aceasta ediție a JO nu ma așteptam la mai mult. Cred ca putem fi

Președintele Ion Iliescu i-a decorat, marți, prin Decret, pe sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice de la Atena, în cadrul unei ceremonii desfașurate la Palatul Cotroceni.

„De la aceasta ediție a JO nu ma așteptam la mai mult. Cred ca putem fi satisfacuți de rezultate obținute, dar trebuie sa ne gîndim la viitor și într-o serie de sporturi trebuie sa pregatim baza de pornire”, a spus Ion Iliescu.

Președintele Comitetului Olimpic Român, Ion Țiriac, antrenorii lotului național de gimnastica al României, Octavian Belu și Mariana Bitang, precum și multipla campioana Elisabeta Lipa au primit din partea președintelui Ion Iliescu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor. Ion Iliescu i-a conferit președintelui Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Morariu, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I.

Componentele lotului olimpic de canotaj – Angela Alupei, Aurica Barascu, Viorica Susanu, Constanța Burcica, Georgeta Damian, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elena Georgescu, Doina Ignat, Ioana Papuc, cele ale echipei naționale feminine de gimnastica – Monica Roșu, Daniela Sofronie, Silvia Stroescu, Alexandra Eremia, Oana Ban, Catalina Ponor, și înotatoarea Camelia Potec, medaliate cu aur la JO de la Atena, au primit Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I.

Gimnaștii Marian Dragulescu și Marius Urzica, medaliați cu argint și bronz la JO de la Atena, au primit din partea președintelui Ion Iliescu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a cu doua barete, iar atleții Ionela Tîrlea Manolache și Marian Oprea, medaliați cu argint, au primit Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a cu o bareta. Gimnastului Ioan Suciu i-a fost conferit Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a.

Sportivii români medaliați cu bronz la JO de la Atena – Maria Cioncan, Razvan Florea, Ionuț Gheorghe, Ilie Daniel Popescu, Dan Potra și Razvan Șelariu – au fost decorați cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a III-a cu doua barete.

Alaturi de medaliații olimpici români la JO de la Atena, au mai fost decorate alte 80 de personalitați ale sportului românesc – președinți de cluburi, președinți de federații, foști sportivi de performanța, antrenori și specialiști – în semn de respect pentru munca depusa de-a lungul carierei, în temeiul art. 94 lit. a și al art. 100 din Constituția României, republicata, precum și ale art. 3 alin. 1, art. 4, art. 7 lit. A și art. 11 din Legea 29/2000.

Președintele ANS, Octavian Morariu, a declarat ca nu este de datoria sa sa decida cine îi va succeda în funcția din care și-a prezentat demisia. „Numirea președintelui ANS este facuta de catre primul-ministru și este normal ca dumnealui sa își rezerve acest atribut”, a spus Morariu.

Președintele Comitetului Olimpic Român, Ion Țiriac, a declarat, la finalul festivitații, ca rezultatele de la Atena au fost bune. „Rezultatele de la Atena au fost bune, dar puteau fi și mai bune. Ne-am remarcat la JO și ne-am întors cu a 20-a medalie, cea a curațeniei în sportul românesc”, a declarat Ion Țiriac, facînd aluzie la faptul ca la recent încheiata ediție a JO, România nu a avut nici un sportiv depistat pozitiv.

Campioana olimpica Elisabeta Lipa a declarat ca anunțul ca va lua startul și la JO de la Beijing a fost o provocare în încercarea de a determina construirea unei piste de canotaj la nivel olimpic. „Am facut acea declarație în speranța ca România va avea o pista de canotaj la standarde olimpice. Este inadmisibil sa avem o pista cu doar patru culoare, pe care nici macar un campionat național nu se poate organiza”, a declarat Lipa.

Declarata cea mai buna canotoare a secolului XX, Elisabeta Lipa a mai spus ca este anormal fenomenul care se petrece în școlile din România. „Este dureros ca parinții își retrag fara motiv copiii de la orele de educație fizica din școli. Niciodata nu m-am gîndit ca o sa particip la șase olimpiade, dar facînd sport de mica am intrat în concurența și așa am ajuns la performanțele de astazi”, a mai spus Lipa.

Antrenorul Octavian Belu a declarat, cu aceasta ocazie, ca nu a primit nici o oferta din partea Chinei de a prelua conducerea acestei echipe. „Nu a existat nici o oferta din partea Chinei, nu știu de unde a plecat acest zvon”, a afirmat Belu.

Antrenorul echipei de gimnastica a mai apreciat ca sistemul de la nivelul echipei de gimnastica nu a fost creat și ca acesta va continua sa produca talente. „Sistemul nu l-am creat, el a existat și a produs-o pe Nadia. Eu pot spune doar ca l-am perfecționat. Acesta va continua sa produca talente și va funcționa și dupa ce eu nu voi mai fi la lot”, a spus Octavian Belu.

Pugilistul Ionuț Gheorghe, medaliat cu bronz la Atena, în limitele categoriei 64 kg, i-a solicitat președintelui Ion Iliescu un autograf pe ghipsul de la mîna dreapta.

Mediafax