Spune-mi ce mananci ca sa iti spun ce ai in gene

Apropo.ro / 22.09.2011, 14:06
Spune-mi ce mananci ca sa iti spun ce ai in gene
Un studiu realizat de Universitatea Nanjing a aratat ca siruri de acizi ribonucleici (ARN) ajung in organismul nostru din legumele pe care le consumam si pot reglementa, in timp, expresia genelor noastre.

Micro ARN sau miARN sunt componente mici de ARN care se leaga selectiv de secventele mesager RNA, rezultand in reprimarea acestor gene.

Rolul lor a fost inteles in ultimul deceniu insa se crede ca miARN iau parte in numeroase procese atat in plante cat si in animale.

Chen-Yu Zhang si colegii sai au descoperit secvente de plante miARN in tesutul de animale care au mancat aceste plante. Una din aceste secvente, numita MIR168a, este produsa de orez si este gasita in abundenta in sangele de om.

In experimente MIR168a a aratat ca are capacitatea de a afecta expresia genelor la soarece, inhibandu-i capacitatea ficatului de a filtra LDL, lipoproteine denumite si „colesterol rau”.

Aceasta constatare releva un mecanism complet nou de interactiune fiziologica, care ar putea avea aplicatii medicale semnificative ca un vector terapeutic, precum si explicarea unor procese prost intelese (Zhang dand ca exemplu medicina pe baza de plante).

MicroARN este, de asemenea, utilizat in ingineria genetica a culturilor, fiind o metoda de interferenta a ARN-ului.