Sri Lanka: „Nunta” publică a unor câini polițiști, condamnată de ministrul Culturii

De: Marian Andrei / 29.08.2013, 17:30
Sri Lanka:
Poliția din Sri Lanka a prezentat scuze oficial după ce nunta a nouă perechi de câini polițiști a fost condamnată de ministrul Culturii, care a cerut o investigație.

Polițiștii din localitatea Kandi, din Sri Lanka, au organizat luni o ceremonie publică în care nouă cupluri de câini polițiști specializați în descoperirea de explozibili și droguri „și-au unit destinele”.

Îmbrăcați în șaluri, purtând pălării (sau voal, dupa caz) și ciorapi, cele nouă cupluri au fost plasate pe o platformă decorată asemănător celor folosite pentru căsătoriile budiste. Căsătoriile au fost înregistrate oficial, în prezența unui numeros public, din care nu au lipsit ofițeri de poliție, dar și medici veterinari.

Imaginile prezentate de televiziune au arătat inclusiv finalul ceremoniei, când câinii au plecat în „luna de miere” la bordul unui jeep militar decorat corespunzător.

Publicitatea făcută evenimentului a avut, însă, și efecte negative: ministrul Culturii și al Artelor, T.B. Ekananayake, a declarat că acest eveniment a „subminat” ritualurile de căsătorie tradiționale și trebuie condamnat. Ministrul a cerut, de asemenea, și deschiderea unei anchete.

Marți, purtătorul de cuvânt al poliției a prezentat scuze pentru „deteriorarea” patrimoniului cultural al țării, arătând că evenimentul a avut drept scop reproducerea câinilor pe plan intern, ținând cont că importul acestor câini din Olanda costă peste 500.000 de dolari anual.