Stadioanele Campionatului Mondial de Fotbal Brazilia 2014

Apropo.ro / 22.05.2014, 18:30
12 orașe vor găzdui cele 64 de meciuri care se vor disputa la Campionatul Mondial de fotbal, în perioada 12 iunie - 13 iulie.

Inițial, organizatorii au propus ca turneul final să fie găzduit de 18 orașe: Belem, Belo Horizonte, Brasilia, Campo Grande, Cuiaba, Curitiba, Florianopolis, Fortaleza, Goiania, Maceio, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio Branco, Rio de Janeiro, Salvador și Sao Paulo.

FIFA a propus ca turneul final să fie găzduit de 8-10 orașe dintre care unul singur să poată găzdui meciuri pe două stadioane diferite. În cele din urmă, în decembrie 2008, reprezentanții FIFA au acceptat propunerea brazilienilor ca, în interesul întregii națiunii, turneul final să fie găzduit de următoarele 12 stadioane:

1. „Estadio do Maracana”, Rio de Janeiro

Inaugurat pe 16 iunie 1950, cu ocazia unui meci amical disputat între Rio de Janeiro All Stars și Sao Paulo All Stars, Stadionul Maracana a fost renovat de trei ori în ultimii 14 ani pentru a fi pregătit pentru a găzdui meciuri de la Campionatul Mondial. Arena are, acum, 78.838 de locuri, dar, pe 16 iulie 1950, aproape 200.000 de oameni au asistat la partida Brazilia – Uruguay, meci ce conta pentru Campionatul Mondial. Stadionul Maracana găzduiește, constant, meciuri jucate de Fluminense și Flamengo Rio de Janeiro.

Stadionul Maracana, din Rio de Janeiro, va găzdui șapte meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

15 iunie: Argentina – Bosnia Herțegovina

18 iunie: Spania – Chile

22 iunie: Belgia – Rusia

25 iunie: Ecuador – Franța

28 iunie: Meci din optimile de finală

4 iulie: Primul sfert de finală

13 iulie: Finala Mare

2. „Estadio Nacional”, Brasilia

Inaugurat pe 10 martie 1974, cu ocazia meciului Corinthians – CEU Brasilia 2-1, Stadionul Național din Brasilia a fost reconstruit din temelii pentru a putea găzdui meciuri de la Campionatul Mondial. S-au investit 900 de milioane de dolari, dar arena arată acum precum una de cinci stele și are o capacitate de 70.042 locuri. Găzduieșt meciurile formației locale, FC Brasilia, dar și concerte sau spectacole, Beyonce, Aerosmith și Whitesnake fiind doar câteva dintre vedetele care au susținut recitaluri pe Stadionul Național din Brasilia.

Stadionul Național, din Brasilia, va găzdui șapte meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

15 iunie: Elveția – Ecuador

19 iunie: Columbia – Coasta de Fildeș

23 iunie: Camerun – Brazilia

26 iunie: Portugalia – Ghana

30 iunie: Meci din optimile de finală

5 iulie: Al treilea sfert de finală

12 iulie: Finala mică

 3. „Arena de Sao Paulo”, Sao Paulo

Inaugurat pe 10 mai 2014, cu ocazia unui meci jucat între foste vedete ale echipei Corinthians, Stadionul Sao Paulo este cunoscut, de fapt, sub denumirea de Stadionul Corinthians, fiind gazda meciurilor jucate pe teren propriu de formația lui Jadson, Renato Augusto, Julio Cesar și Fabio Santos. Totuși, pe perioada Campionatului Mondial, arena va purta numele de Stadionul Sao Paulo. Construcția arenei a costat în jur de un miliard de dolari. În mod normal, stadionul ar avea o capacitate de 48.234 de locuri, dar cum FIFA a solicitat ca stadioanele importante să aibă minim 65.000 de locuri fiecare, organizatorii au decis să monteze o tribună mobilă de circa 20.000 de locuri, tribună ce va fi înlăturată după turneul final.

Stadionul Sao Paulo, din orașul cu același nume, va găzdui șase meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

12 iunie: Brazilia – Croația (meciul de deschidere)

19 iunie: Uruguay – Anglia

23 iunie: Olanda – Chile

26 iunie: Coreea de Sud – Belgia

1 iulie: Meci din optimile de finală

9 iulie: A doua semifinală

4. „Estadio Castelao”, Fortaleza

Inaugurat pe 11 noiembrie 1973, Stadionul Castelao a trecut printr-un amplu proces de renovare în perioada 2002 – 2012. Arena are o capacitate de 67.037 locuri, dar, din motive de siguranță, pentru Campionatul Mondial vor fi disponibile doar 64.846 de locuri. Deținut de Guvernul local, Stadionul Castelao găzduiește meciurile echipelor Sporting Club Ceara și Esporte Clube Fortaleza.

Stadionul Castelao, din Fortaleza, găzduiește șase meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

14 iunie: Uruguay – Costa Rica

17 iunie: Brazilia – Mexic

21 iunie: Germania – Ghana

24 iunie: Grecia – Coasta de Fildeș

29 iunie: Meci din optimile de finală

4 iulie: Al doilea sfert de finală

5. „Estadio Mineirao”, Belo Horizonte

Inaugurat pe 5 septembrie 1965, cu ocazia meciului amical disputat între echipa locală, Minas Gerais, și argentinienii de la River Plate, Stadionul Mineirao este gazda echipei Cruzeiro. Arena a fost renovată de curând și are o capacitate de 62.160 de locuri, însă, în 1997, 132.834 de spectatori au asistat la confruntarea dintre Cruzeiro și Villa Nova, acesta fiind recordul de asistență.

Stadionul Mineirao, din Belo Horizonte, găzduiește șase meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

14 iunie: Columbia – Grecia

17 iunie: Belgia – Algeria

21 iunie: Argentina – Iran

24 iunie: Costa Rica – Anglia

28 iunie: Meci din optimile de finală

8 iulie: Prima semifinală

6. „Estadio Beira-Rio”, Porto Alegre

Inaugurat pe 6 aprilie 1969, cu ocazia meciului dintre Internacional Porto Alegre și Benfica Lisabona, Stadionul Beira-Rio a fost renovat de curând și are doar 48.849 de locuri, dar, în 1972, 106.554 de spectatori au asistat la amicalul disputat între naționala Braziliei și vedetele din Rio Grande. Stadionul este deținut de echipa Internacional Porto Alegre, care își joacă meciurile de acasă pe „Beira-Rio”.

Stadionul din Porto Alegre găzduiește cinci meciuri la Campionatul Mondial de fotbal:

15 iunie: Franța – Honduras

18 iunie: Australia – Olanda

22 iunie: Coreea de Sud – Algeria

25 iunie: Nigeria – Argentina

30 iunie: Meci din optimile de finală

7. „Arena Fonta Nova”, Salvador

Oficialitățile din Bahia au investit aproape 600 de milioane de dolari pentru a construi Stadionul Fonte Nova. Lucrările au durat trei ani, iar stadionul a fost inaugurat cu ocazia meciului dintre Bahia și Vitoria, 1-5, din 7 aprilie 2013. Pe 27 mai anul trecut, o parte din acoperiș s-a prăbușit din cauza ploilor abundente. Cu toate acestea, stadionul a găzduit trei meciuri de la Cupa Confederațiilor. Echipa locală EC Bahia joacă meciurile de pe teren propriu pe stadionul de 48.747 de locuri din Salvador.

Stadionul Fonta Nova, din Salvador, găzduiește șase meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

13 iunie: Spania – Olanda

16 iunie: Germania – Portugalia

20 iunie: Elveția – Franța

25 iunie: Bosnia Herțegovina – Iran

1 iulie: Meci din optimile de finală

5 iulie: Al patrulea sfert de finală

8. „Arena Pernambuco”, Recife

Guvernul regiunii Pernambuco a investit circa 500 de milioane de dolari pentru a construi Stadionul Pernambuco, din Recife. Lucrările au durat trei ani, iar arena a fost inaugurată cu ocazia Cupei Confederațiilor de anul trecut, competiție de la care a găzduit trei meciuri. Stadionul are o capacitate de 46.160 de locuri și este luminat cu ajutorul energiei solare, prin intermediul unui proiect „verde” pus la cale de compania Odebrecht. Stadionul găzduiește meciurile jucate pe teren propriu de Nautico, oficialii grupării din Liga a doua implicându-se financiar în construcția arenei.

Stadionul Pernambuco, din Recife, găzduiește cinci meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

14 iunie: Coasta de Fildeș – Japonia

20 iunie: Italia – Costa Rica

23 iunie: Croația – Mexic

26 iunie: SUA – Germania

29 iunie: Meci din optimile de finală

9. „Arena Pantanal”, Cuiaba

Stadionul din Cuiaba va fi inaugurat, practic, cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal. Oficialitățile din Cuiaba au investit peste 200 de milioane de dolari în arena cu 42.968 de locuri, dar lucrările s-au efectuat cu multă dificultate astfel că, cu aproximativ o lună și jumătate înainte de startul competiției, încă circa 5.000 de scaune mai trebuiau montate. După turneul final, Stadionul Pantanal va găzdui meciurile jucate pe teren propriu de fotbaliștii de la Cuiaba și de cei de la Mixto.

Stadionul Pantanal, din Cuiaba, găzduiește patru meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

13 iunie: Chile – Australia

17 iunie: Rusia – Coreea de Sud

21 iunie: Nigeria – Bosnia Herțegovina

24 iunie: Japonia – Columbia

10. „Arena da Amazonia”, Manaus

Peste 200 de milioane de dolari au investit oficialitățile locale în Stadionul Amazonia, o altă arenă care a ridicat mari semne de întrebare. Roy Hodgson, selecționerul Angliei, s-a plâns de căldura sufocantă din Manaus și a intrat într-un conflict cu primarul Arthur Virgilio Neto. Acesta din urmă spunea că cine se plânge de condițiile de la Manaus nu va fi bine primit. Ulterior, Anglia a fost repartizată în Grupa D și va juca primul meci chiar pe Stadionul Amazonia. Arena de 42.374 de locuri a fost inaugurată pe 9 martie anul acesta, cu ocazia meciului de cupă dintre Nacional și Remo. Reprezentanții FIFA, prezenți la meci, au descoperit numeroase probleme de securitate și alte inconveniente.

Stadionul Amazonia, din Manaus, găzduiește patru meciuri de la Campionatul Mondial de Fotbal:

14 iunie: Anglia – Italia

18 iunie: Camerun – Croația

22 iunie: SUA – Portugalia

25 iunie: Honduras – Elveția

11. „Arena das Dunas”, Natal

Construit în parteneriat public-privat, stadionul din Natal este do ar o altă arenă cu probleme de la Campionatul Mondial de fotbal. Încă din 2011, de când au început lucrurile la arenă, localnicii au provocat numeroase mișcări de stradă. Motivul? Stadionul a fost construit după demolarea legendarei arene Machadao, extrem de apreciată pe plan local, dar și a Sălii Sporturilor cu același nume. S-au disputat, deja, câteva meciuri între echipe locale, dar Stadionul Dunelor, care are 45.000 de locuri, va fi inaugurat, practic, cu ocazia Campionatului Mondial.

Stadionul Dunelor, din Natal, găzduiește patru meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal:

13 iunie: Mexic – Camerun

16 iunie: Ghana – SUA

19 iunie: Japonia – Grecia

24 iunie: Italia – Uruguay

12. „Arena da Baixada”, Curitiba

Stadionul din Curitiba este cel mai vechi care găzduiește meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal. A fost inaugurat în 1914, fiind construită pe locul unui fost depozit deținut de armata braziliană. Găzduiește meciurile jucate acasă de Atletico Paranaense. Arena a fost închisă în 1970, redeschisă în 1984 și implicată într-un proces masiv de renovare în perioada 1997-1999. Recordul de asistență de după renovare este de doar 31.740 de spectatori, dar pentru Campionatul Mondial de fotbal Stadionul Baixada va avea disponibile 41.456 de locuri.

Stadionul Baixada, din Curitiba, găzduiește patru meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal:

16 iunie: Iran – Nigeria

20 iunie: Honduras – Ecuador

23 iunie: Australia – Spania

26 iunie: Algeria – Rusia