Stângacii au sanse sa fie sportivi mai buni decât dreptacii

Apropo.ro / 07.12.2006, 20:41
Stângacii au sanse sa fie sportivi mai buni decât dreptacii
Persoanele stângace au o rapiditate în gândire mai mare decât cele dreptace, atunci când este vorba de realizarea unor sarcini ce implica multe informatii, precum jocurile pe computer sau sportul, este concluzia unui studiu australian publicat în revista Neuropsychology, informeaza BBC News

Persoanele stângace au o rapiditate în gândire mai mare decât cele dreptace, atunci când este vorba de realizarea unor sarcini ce implica multe informatii, precum jocurile pe computer sau sportul, este concluzia unui studiu australian publicat în revista Neuropsychology, informeaza BBC News Online.

Conexiunile între emisferele creierului corespondente mâinilor stânga si dreapta au loc mai rapid la persoanele stângace. Expertii sunt de parere ca acest lucru se întâmpla pentru ca stângacii au tendinta de a utiliza ambele emisfere ale creierului mai usor si mai eficient decât persoanele dreptace.

Nick Cherbuin de la Australian National University, coordonator al acestui studiu, a masurat timpul de transfer de informatii între cele doua emisfere prin masurarea timpului de reactie al voluntarilor. Acestia au fost pusi sa rezolve niste teste legate de limbaj, pentru ca acesta necesita utilizarea ambelor parti ale creierului.

În urma acestor teste, cercetatorii au descoperit ca informatiile sunt cu atât mai bine procesate între cele doua emisfere cerebrale cu cât subiectii îsi foloseau mai mult mâna stânga. Persoanele exclusiv stângace au manifestat o rapiditate în gândire, în medie, cu 43 de milisecunde mai mare fata de persoanele dreptace.

Cherbuin a explicat ca oamenii au tendinta de a utiliza ambele emisfere pentru a realiza anumite sarcini care sunt foarte dificile, care trebuie efectuate într-o perioada foarte scurta de timp sau care necesita o cantitate mare de informatii, precum jocurile pe calculator, pilotarea unei masini în trafic aglomerat sau sportul.

Mediafax

Foto: Brian Lara