Stare de alerta in Siberia, din cauza temperaturii

Apropo.ro / 16.01.2008, 14:25
Stare de alerta in Siberia, din cauza temperaturii
Autoritatile din Siberia sunt in stare de alerta, dupa ce prognozele meteo arata ca temperaturile ar putea scadea pana la minus 55 de grade Celsius.

Autoritatile din Siberia sunt in stare de alerta, dupa ce prognozele meteo arata ca temperaturile ar putea scadea pana la minus 55 de grade Celsius, se arata intr-un comunicat emis miercuri de Ministerul pentru Situatii de Urgenta, citat de AFP.

"In perioada 15-21 ianuarie, sunt asteptate situatii de urgenta" in Iakutia (Extremul Orient rus, la 6.000 de kilometri de Moscova) si in celelalte regiuni din Siberia (Altai, Buriatia, lacul Baikal), explica ministerul.

Autoritatile avertizeaza cu privire la riscul inregistrarii unor decese, pene de curent electric, probleme in reteaua de transport si distrugerea unor constructii fagile, sub impactul gerului.

Miercuri s-au inregistrat deja minus 42 de grade Celsius la Iakutk, capitala regiunii Iakutia. La Irkutk, localitate situata in apropiere de lacul Baikal, temperaturile s-au mentinut mai "ridicate", cu minus 32 de grade Celsius.

Temperatura medie in marile orase siberiene se situeaza intre minus 15 si minus 39 de grade Celsius in ianuarie, potrivit site-ului meteo weatherbase.com.

Doua persoane au murit deja din cauza frigului in regiunea Irkutk, potrivit televiziunilor ruse, si alte 30 de au fost spitalizate, din cauza degeraturilor.

Sistemele de alimentare cu energie electrica, utilizate la maximum pentru incalzire, ajung la saturatie si genereaza pene de curent, afectand astfel mii de locuinte din regiunile Irkutk si Tomsk, conform presei ruse.