Starile depresive ar putea fi determinate de o proteina din creier

Apropo.ro / 13.01.2006, 10:51
Starile depresive ar putea fi determinate de o proteina din creier
O echipa internaționala de cercetatori a descoperit o proteina care, se pare, joaca un rol important în declanșarea starilor depresive, informeaza AFP. Descoperirea ar putea deschide calea dezvoltarii de tratamente pentru unele maladii mintale care afecteaza zeci de milioane de

O echipa internaționala de cercetatori a descoperit o proteina care, se pare, joaca un rol important în declanșarea starilor depresive, informeaza AFP.

Descoperirea ar putea deschide calea dezvoltarii de tratamente pentru unele maladii mintale care afecteaza zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

Proteina, botezata p11, regleaza reacția celulelor cerebrale fața de serotonina, un neurohormon a carui concentrație la nivelul creierului este strâns legata de apariția depresiilor, au indicat cercetatorii de la Universitatea Rockefeller, de la institutul Karolinska din Suedia, de la Universitatea din Rouen și de la laboratorul farmaceutic american Eli Lilly.

Cercetarile lor au fost publicate în ediția de vineri a revistei „Science”.

„Am aratat ca proteina p11 intervine în schimbarile complexe și multiple aferente depresiei”, a indicat Per Svenningsson, coordonatorul studiului.

„Descoperirea noastra arata ca bolnavii depresivi, ca și șoarecii de laborator pe care am facut teste, prezinta o diminuare clara a nivelului acestei proteine p11”, a adaugat Svenningsson.

„Putem sa concluzionam ca medicamentele care cresc nivelul proteinei p11 din creier ar putea avea efecte antidepresive”, a încheiat cercetatorul.

Mediafax