STASI a investigat asasinarea premierului suedez Olof Palme

Apropo.ro / 17.09.2007, 17:09
STASI a investigat asasinarea premierului suedez Olof Palme
STASI, politia secreta a Germaniei de Est, a investigat pe cont propriu uciderea, în 1986, a premierului suedez Olof Palme, conform unor documente la care a avut acces publicatia suedeza Expressen, relateaza cotidianul The Local, în pagina electronica. STASI a început o ancheta la

STASI, politia secreta a Germaniei de Est, a investigat pe cont propriu uciderea, în 1986, a premierului suedez Olof Palme, conform unor documente la care a avut acces publicatia suedeza Expressen, relateaza cotidianul The Local, în pagina electronica.

STASI a început o ancheta la doar câteva ore dupa crima care s-a petrecut la Stockholm, la 28 februarie 1986, relateaza Expressen. Dupa câteva luni, anchetatorii au identificat un suspect: Amir Heidari, rezident în Suedia, despre care se credea ca ar fi liderul uneia dintre cele mai mari retele de trafic de persoane din Europa.

Istoricul Leif Bjorkman a descoperit în arhiva STASI documente legate de aceasta investigatie. Materialul include un raport detaliat asupra trecutului suspectului si o copie a pasaportului acestuia, care atesta ca a calatorit la Stockholm în ziua crimei.

Stig Edqvist, cel care a condus ancheta politiei suedeze asupra crimei, a declarat ca nu stie nimic despre ancheta STASI si ca Heidari a fost interogat de catre politia suedeza, care a stabilit ca acesta avea un alibi pentru noaptea crimei, mai multe persoane afirmând ca au fost cu el în intervalul de timp respectiv.