Statele Unite: Se pregătește un nou „11 septembrie”

De: Marian Andrei / 16.06.2014, 10:30
Statele Unite: Se pregătește un nou
Congresmeni republicani au avertizat duminică asupra riscurilor unei degringolade în Irak, exprimându-și temerea că această țară poate să devină "zona de pregătire a viitorului 11 septembrie".

Congresmeni și foști militari au dezbătut, la posturi americane de televiziune, opțiunile Administrației Obama în vederea împiedicării avansării jihadiștilor în Irak.

Senatorul Lindsey Graham, care este suținătorul unui atac aerian, a îndemnat Washingtonul să acționeze „deoarece Irakul și Siria împreună vor deveni zona de pregătire a viitorului 11 septembrie, dacă nu facem nimic”.

„Oamenii care dețin controlul pe teren în Irak sunt aceiași care ocupă teren în Siria. Instabilitatea economică de pe urma unei degringolade în Irak va afecta prețurile benzinei și reconstrucția noastră economică”, a adăugat el.

Graham a îndemnat totodată la demisia premierului irakian Nuri al-Maliki și la angajarea directă a Washingtonului, împreună cu Iranul, pentru oprirea jihadiștilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL). Aceștia au preluat în doar trei zile controlul asupra orașelor Mosul și Tikrit și asupra unor sectoare din provinciile Diyala și Kirkuk.