Statuile din Insula Paștelui au corp!

De: Marian Andrei / 31.05.2012, 15:40
Celebra Insulă a Paștelui, renumită prin cele 887 de statui gigantice reprezentând capete, își dezvăluie secretele: de curând, cercetătorii au descoperit că multe din aceste capete au și corp.

Un set de fotografii care circulă pe internet arată că cel puțin unele din cele 887 de moai – celebrele capete de piatră – aflate pe Insula Paștelui au și trup. Imaginile dezvăluie atît munca depusă de arheologi, cât și descoperirile acestora: statuile, despre care mult timp s-a crezut că reprezintă doar capete, au și corp, acesta fiind îngropat.

„Motivul pentru care toată lumea crede că este vorba (numai) de capete îl reprezintă cele 150 de statui îngropate până la umeri, care sunt cele mai faimoase, cele mai frumoase și cele mai fotografiate dintre toate statuile situate pe insulă”, a explicat misterul Van Tilburg, cercetător de la Universitatea California.

„Ele sugerează celor care nu au văzut fotografii ale celorlalte statui că ar fi vorba numai de capete”, a adăugat el.

Deși arheologii studiază aceste statui de aproape 100 de ani, abia în 2010 au fost „dezgropate” două dintre aceste statui, imaginile cu acestea fiind făcute publice.

Insula Paștelui, situată în Oceanul Pacific, a fost descoperită de navigatorul olandez Jakob Roggeveen, în Duminica Paștelui, în anul 1722. Celebritatea sa provine de la cele aproape 1.000 de statui cioplite din rocă vulcanică, ale căror dimensiuni ajung și la 10 metri înălțime.