Statul finlandez oferă fiecărui nou-născut o cutie – pachet maternal

Apropo.ro / 17.01.2014, 18:30
Statul finlandez oferă fiecărui nou-născut o cutie - pachet maternal
Fiecare mămică din Finlanda primește la naștere un pachet din partea statului cu toate lucrurile necesare creșterii micuțului bebeluș.

Nu este o noutate că statul finlandez promite și chiar se ține de cuvânt când spune că ajută pe absolut toți nou-născuții. Finlanda este considerată a fi țara în care mamele se bucură de cele mai bune condiții din lume, potrivit unui raport la nivel mondial.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Fiecare mămică din Finlanda primește la naștere, pentru bebelușul ei, o cutie în care sunt puse o mulțime de lucruri necesare creșterii și dezvoltării copilului.

Mai mult de atât, statul le-a dat ideea mămicilor să folosească chiar și cutia pe post de pătuț, pentru a nu-l mai culca pe bebeluș în același pat cu ele.

bebe

Obiceiul a luat startul prin anii ’30, iar trusoul bebelușul conține saltea, husă pentru saltea, lenjerie de pat, pătură, sac de dormit, costum de iarnă cu toate accesoriile necesare, costum pentru sezonul cald, hăinuțe pentru somn, căciulă, mănuși, șosete, prosop de baie, perie de păr, forfecuță, scutece, creme, dar și cărți care să ajute educației bebelușului. Pentru proaspăta mămică, statul a pus în cutie și bureți pentru sutien și prezervative.

Mamele au posibilitatea de a alege, la nașterea bebelușului, ce să primească din partea statului – cutia cu cele enumerate mai sus sau o sumă de bani echivalentă cu totalul cutiei kit pentru nou-născuți. Majoritatea mămicilor preferă cutia, în locul banilor.

Vezi aici lucrurile pe care le conține cutia nou născutului!

România stă foarte prost la acest capitol, trecând dincolo de numeroasele cereri și dosare necesare a fi depuse. Guvernul român a amânat, din nou în 2013, decizia de a acorda banii pe care nou-născuții urmau să îi primească la naștere – 500 de lei.
Se pare că statul român a fost interesat de această cutie minune a finlandezilor pentru bebeluși, dar Parlamentul a respins proiectul.