Statul prelungit pe scaun poate duce la cancer

Apropo.ro / 04.11.2011, 12:56
Statul prelungit pe scaun poate duce la cancer
Conform unor studii realizate de un epidemiolog al Alberta Health Services din Canada, peste 173.000 de cazuri de cancer pe an au fost asociate statului prelungit pe scaun.

Lipsa de activitate fizica este legata cu aproape 50.000 de cazuri de cancer la san anual si 43.000 de cazuri de cancer la colon, in SUA, a declarat Christine Friedenreich, un epidemiolog al centrului medical Alberta Health Services-Cancer Care din Canada.

„Cancerul de san si de colon sunt formele de cancer cel mai mult afectate de inactivitatea fizica, conform datelor pe care le avem pana acum” a mai precizat Christine.

Descoperirile sale au aratat ca si 37.200 de cazuri de cancer la plaman, 30.600 de cazuri de cancer la prostata, 12.000 de cazuri de cancer endometrial si 1.800 de cancer ovarian ar fi putut fi prevenite daca oamenii ar fi fost mai activi fizic.

Lucrarile Christinei indica faptul ca statul prelungit pe scaun are efecte letale, indiferent de cat de multa activitate fizica este depusa ulterior, in aceeasi zi.

„Cu cat sezi mai mult, cu atat cresc sansele de a face o forma de cancer„, a spus Neville Owen, seful departamentului de epidemiologie comportamentala al Institutului Baker IDI din Australia.

Studiul lui Owen a aratat ca adultii din SUA, in medie, stau pe scaun aproximativ 15,5 ore pe zi, fiind o perioada mult prea mare in comparatie cu timpul in care merg sau fac miscare, in aceeasi zi.

Exista totusi si vesti bune. Se pare ca sederile lungi si neintrerupte sunt cele nocive organismului, astfel ca prin pauze dese in care se pot face cateva exercitii fizice se reduc considerabil numarul moleculelor din organism care sunt inrudite in general cu diversele forme de cancer.