Steaua, acuzata de mituirea arbitrilor

Apropo.ro / 29.11.2006, 10:02
Steaua, acuzata de mituirea arbitrilor
Cotidianul Gazeta de Ucraina a scris, marți, ca gruparea Steaua este banuita ca ar fi mituit brigada de arbitri ceha care a oficiat la meciul cu Dinamo Kiev, scor 1-1, din grupa E a Ligii Campionilor. "Clubul Steaua este banuit de mituirea arbitrului", este titlul materialului din

Cotidianul Gazeta de Ucraina a scris, marți, ca gruparea Steaua este banuita ca ar fi mituit brigada de arbitri ceha care a oficiat la meciul cu Dinamo Kiev, scor 1-1, din grupa E a Ligii Campionilor.

„Clubul Steaua este banuit de mituirea arbitrului”, este titlul materialului din Gazeta de Ucraina. „Patronul clubului Steaua, Gigi Becali, a platit brigazii de arbitrii din Cehia, condusa de Jaroslav Jara, 200.000 de euro. În schimb, a obținut un rezultat mai mult decât mulțumitor împotriva lui Dinamo Kiev, meciul dintre cele doua echipe terminându-se la egalitate, scor 1-1, Jara anulând ucrainenilor doua goluri. Florin Cernat confirma ca, într-adevar, circula zvonuri legate de acest lucru. Probabil, UEFA va iniția o ancheta acest caz. Daca se va dovedi adevarat, arbitrul ar putea fi suspendat pe viața”, a scris Gazeta de Ucraina.

„Acum zece ani, arbitrul elvețian Kurt Rothlisberger a primit o astfel de pedeapsa ca urmare a oferirii a 68.000 euro colegului sau bielorus Vadim Jukov în schimbul «unei mâini de ajutor» data clubului elvețian Grasshoppers în meciul contra francezilor de la Auxerre din Liga Campionilor. Deși Rothlisberger a facut apel împotriva hotarârii UEFA, aceasta a ramas neschimbata”, a prezentat publicația ucraineana un precedent.

Publicația Fraza a preluat subiectul de pe site-ul „champion.com.ua”, și a notat ca președintele gruparii ucrainene, Igor Surkis, a menționat ca a auzit acest zvon, dar nu are de facut niciun comentariu pe aceasta tema.

Mijlocașul român Florin Cernat, citat de cotidianul Fraza, a afirmat: „Am auzit în România conversații pe aceasta tema, dar nu pot face eu comentarii. Este clar ca cele doua goluri au fost valabile, dar nu știu daca arbitrul a fost cumparat sau nu. În orice caz, rezultatul ramâne. Am auzit ca aceasta situație va fi analizata de UEFA”.

Contactat telefonic de agenția MEDIAFAX, Florin Cernat a confirmat declarațiile acordate presei ucrainene, dar a precizat ca nu crede în posibilitatea ca Steaua sa fi mituit arbitrii. „Mi-e greu sa cred asta, nu-i sta în caracter lui Gigi Becali sa faca așa ceva. Nu cred ca la nivelul Ligii Campionilor se poate ajunge sa cumperi arbitrii. Bineînțeles, n-am cum sa știu daca e adevarat sau nu, dar eu unul nu cred. Ar fi urât sa ajunga cazul la UEFA, se strica imaginea Stelei și a fotbalului românesc. Am vorbit și cu președintele Igor Surkis pe aceasta tema, mi-a spus: «Nu știu nimic, habar n-am!»”, a comentat el.

Cernat a precizat ca arbitrul ceh a facut doua greșeli în defavoarea echipei sale, dar ca „acest lucru nu înseamna ca au fost cumparați”.

Reacția finanțatorului stelist Gigi Becali la articolele din presa ucraineana a fost urmatoarea: „Hai, domne, lasați-ma cu prostiile astea!”

Steaua a remizat, la 21 noiembrie, pe teren propriu, scor 1-1 (0-1), cu Dinamo Kiev, în etapa a V-a a grupei E a Ligii Campionilor, rezultat în urma caruia și-a asigurat locul trei și calificarea în 16-imile Cupei UEFA.

În minutul 49, Dinamo Kiev a marcat prin Belkevici, la scorul de 1-0 în favoarea sa. Inițial, arbitrul de centru Jaroslav Jara a validat golul, însa, la intervenția asistentului Miroslav Zlamal, a anulat reușita pentru un fault al lui Kleber la Goian. Dinamo Kiev a marcat din nou, în minutul 77, la scorul de 1-1, însa golul lui Șațkih a fost anulat eronat pe motiv de ofsaid. De asemenea, ucrainenii susțin ca a existat un fault nesancționat al lui Stancu la mijlocul terenului, înaintea golului egalizator marcat de Dica.

Mircea Mihail: Steaua nu a intrat nicio secunda în contact cu arbitrii

Șeful Departamentului Organizare din cadrul FRF, Mircea Mihail, care a însoțit brigada de arbitri din Cehia pe durata șederii în România pentru meciul cu Dinamo Kiev, a declarat agenției MEDIAFAX ca reprezentanții FC Steaua nu au intrat în niciun moment în contact cu aceștia.

„FRF nu are niciun amestec în aceste murdarii care apar în presa ucraineana. FRF a respectat regulamentele și protocolul de la A la Z, nu s-a întâmplat absolut nimic. Arbitrii nu au fost niciun moment fara delegatul UEFA, fara observator și fara mine alaturi de ei. Nicio secunda nu au intrat în contact arbitrii cu reprezentanți ai clubului Steaua. De fapt, clubul Steaua nu se prea intereseaza, de obicei, de aceste aspecte, fiind treaba noastra. Tot ce a aparut sunt numai speculații. Când arbitrii greșesc în favoarea unor echipe românești, se face din țânțar armasar, gata, e ceva necurat, dar când e invers nu se mai spune”, a spus Mihail.

La meciurile din cupele europene, reprezentanții cluburilor nu se ocupa de arbitri, acest lucru fiind interzis de regulament. Brigada de arbitri trebuie însoțita permanent de un delegat al asociației naționale din care face parte gruparea gazda. La meciul Steaua – Dinamo Kiev, însoțitorul arbitrilor cehi a fost șeful Departamentului Organizare din cadrul FRF, Mircea Mihail.

Mediafax