“Steaua Crăciunului” a apărut pe cer după aproape 800 de ani

22 12. 2020, 15:10
Kuwaiti astrophotographers follow the great conjunction between Jupiter and Saturn in al-Salmi district, a desert area 120 kms west of Kuwait City, on December 21, 2020. The great conjunction refers to the alignment of Jupiter and Saturn.,Image: 577765848, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Cele mai mari două planete ale sistemului solar, Jupiter și Saturn, s-au apropiat pe data de 21 decembrie 2020, formând „Marea conjuncție”, un eveniment care a fost vizibil ultima dată în anul 1226.

Această „mare conjuncție”, așa cum este cunoscută de astronomi, a avut loc întâmplător în ziua solstițiului de iarnă pentru cei din emisfera nordică și începutul verii în sudul globului.

Cele două planete erau, de fapt, la mai mult de 730 milioane de kilometri distanță. Dar, datorită alinierii lor în raport cu Pământul, păreau a fi mai aproape una de alta decât în orice moment în aproape 400 de ani.

„Conjuncția” optimă a avut loc la 18.22 GMT.

Cele mai bune condiții de vizionare de luni au fost pe cer senin și aproape de Ecuator.

Sute de fani ai spațiului s-au adunat in diferite locuri pentru a surprinde evenimentul care se întâmplă odată în viață prin telescop sau de pe acoperișurile și zonele deschise din jur.

„Marea Conjuncție se referă la perioada în care două planete au poziții relativ similare în raport cu Pământul”, a spus Florent Deleflie de la Observatorul din Paris.

„Cu un instrument mic – chiar și cu un binoclu mic – oamenii pot vedea benzile ecuatoriale ale lui Jupiter și sateliții săi principali și inelele lui Saturn.”

Având în vedere că momentul conjuncției a fost în luna decembrie, mulți au numit noul punct luminos din cer „Stea de Crăciun”, cu referință la relatarea biblică a stelei care a apărut peste Bethleem pentru a semnifica nașterea lui Isus.

Ultima dată când Jupiter și Saturn s-au apropiat atât de mult a fost în 1623, dar condițiile meteorologice din regiunile în care s-ar fi putut vedea reuniunea au blocat vizbilitatea.

Vizibilitatea a fost, aparent, mai bună în perioada anterioară celei din Evul Mediu, pe 4 martie 1226, mai exact.

Jupiter, care este planeta mai mare, se rotește complet în jurul Soarelui în 12 ani, în timp ce Saturn înconjoară Soarele o data la 29 de ani tereștri.

Sursa foto: Profimedia

Citește și: Părintii închiriază Moș Crăciun pentru copii și creează magia sărbătorilor de iarnă!