Stela Popescu – Coana Chiva face legea în “Aniela“

Apropo.ro / 17.08.2009, 00:00
Stela Popescu - Coana Chiva face legea în “Aniela“
În serialul de epocă care va debuta în această toamnă la Acasă TV, doamna comediei româneşti nu mai e dichisită, aşa cum o ştim de atîţia ani. O vom vedea transformată într-o ţărancă simplă, aspră, dar care iubeşte puterea mai mult decît orice. Stela Popescu recunoaşte că noul serial îi face bucuria unui dificil rol de compoziţie.

– Ce are personajul acesta diferit faţă de celelalte pe care le-aţi făcut în alte seriale?
Personajul acesta este foarte in­teresant pentru mine, deoarece lumea este obişnuită cu mine inter­pretînd femeia puternică, coafată, cu gene false, iar acest rol mă aduce într-o postură nouă în faţa te­lespectatorilor. Coana Chiva pro­vine din pătura de jos, o femeie simplă, dar cu mare tărie de carac­ter.

Ea este stăpîna în familia Lăp­taru, mama lui Mitică, care de­mons­trează o mare forţă socială, de­vine un moşier cu avere şi multă putere, dar rămîne foarte legat de mama lui, deoarece ea i-a insuflat dorinţa de putere. Aspectul fizic este total diferit de imaginea cu care i-am obişnuit pe cei din jur. Coana Chiva e o femeie bărbătoasă, pe care chiar o vom auzi din cînd în cînd că mai trage şi cîte o înjurătură.

– Din punctul de vedere al complexităţii, seamănă acest personaj cu altul pe care l-aţi jucat în timpul carierei dvs?
Are ceva din personajul pe care l-am făcut în “Preşul“ lui Ion Băieşu, un spectacol care s-a jucat timp de 18 ani cu casa închisă. Jucam tot genul de femeie din popor, care a trăit o viaţă grea, dar cu hazul ţă­ranului român, pentru că acesta este inteligent şi vorbeşte în para­bole.

Piesa fost lansată în 1972-1973 şi s-a jucat pînă în 1990. Dar în construirea personajului din “Anie­la“ m-am inspirat foarte mult din ma­­nifestările mamei mele, o femeie de la ţară, basarabeancă, cu un ca­racter foarte puternic.

– Cu cine interacţionaţi cel mai des în Aniela?
Cu personajele din casa Lăptaru, in­terpretate de Ioan Isaiu, Diana Du­mitrescu şi Rodica Negrea.

– În sezon, cîte ore munciţi pe zi?
Acum, îmi dedic tot timpul filmă­rilor pentru serialul “Aniela“, deoa­rece pînă pe 15 septembrie sînt în vacanţă la teatru. Programul de filmare diferă de la zi la zi, se întîmplă să am zile cu 12 ore de fil­mare, dar şi unele fără vreo sec­venţă.

– Pînă la începutul filmărilor, unde v-aţi relaxat?
Nu prea m-am relaxat, deoarece la Teatrul “Constantin Tănase“ am avut spectacole aproape zilnic. Mi-am luat doar patru zile de vacanţă îna­in­te de a începe filmările la “Anie­la“ şi am stat la casa mea de la 2 mai, ală­turi de prieteni.

– Anul acesta, v-aţi completat semnificativ colecţia de pantofi?
Da, am fost plecată într-un turneu la Veneţia acum vreo lună şi mi-am luat patru perechi de pantofi de acolo, apoi încă una de la Tîrgu Mureş. De fapt, de peste tot unde merg îmi cumpăr, deoarece nu rezist tentaţiei. Însă nu aş putea spune cîte perechi am cumpărat anul acesta, nu le-am numărat, iar cînd ai atît de multe e greu să le ţii numărul…

– Din toamnă, în ce spectacole de teatru vă vedem?
Am pregătit spectacolul de ani­versare a 30 de ani de carieră Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, cu care o să apărem în această toamnă: “Aplauze, aplauze“.


Cine a recunoscut-o
pe Stela Popescu

Între 3 şi 12 august, pe www. acasatv.ro, internauţii au fost invi­taţi să recunoască perso­na­jul misterios din “Aniela”. Aproape 5000 de oameni au încercat să ghicească actriţa care interpre­tează acest personaj. Cei mai mulţi au recunoscut-o pe Stela Popescu, care o inter­pre­tează pe Coana Chiva, o femeie de la ţară, din 1900.

Ei au avut şansa să participe la tragerea la sorţi la care miza a fost o vizită pe platourile de filmare din Buftea, la premiera serialului. Marele cîştigă­tor al concursului “Ghiceşte personajul din primul serial românesc de epocă, Aniela” este Emilia Naghi din Braşov.