Stela Popescu şi Steliana Bălăcianu – mamă şi fiică în „Regina”

Apropo.ro / 22.09.2008, 00:00
Stela Popescu şi Steliana Bălăcianu - mamă şi fiică în
Din 29 septembrie, de la ora 20.30, vom urmări cu aceeaşi pasiune povestea ţiganilor în noua telenovelă de la Acasă TV, “Regina”, care continuă intriga din “Inimă de ţigan”. Stela Popescu şi Steliana Bălăcianu ne prezintă în această nouă producţie relaţia complicată, delicată, sinuoasă şi uneori chiar tragică dintre mamă şi fiică.

Steliana Bălăcianu
Fiica tînjeşte după o familie

Ea e Maria, o tînără asistentă de la Spitalul de Urgenţă, care îşi doreşte să facă carieră în medicină şi îşi găseşte alinarea în braţele unui bărbat mai în vîrstă, generalul Vlad Teodorescu. Firesc, relaţia lor nu este înţeleasă.

– Cum e “mama” Stela Popescu?
Am avut mari emoţii cînd am aflat că voi juca cu doamna Stela Popescu, pentru că o admiram încă de mică şi îmi plăcea vocea ei de pe plăcile cu poveşti. Atunci cînd eşti la început de drum şi joci cu un actor cu o carieră în spate precum cea a Stelei Popescu, încerci să te ridici la nivelul lui, să dai ce e mai bun din tine, să te placă şi să nu simtă că pierde vremea cu tine. Vreau s-o surprind. Eu am găsit în ochii doamnei Stela curajul şi sprijinul de care aveam nevoie şi, ulterior, şi un ataşament prietenesc şi matern.

În ceea ce priveşte lecţiile de viaţă, am remarcat un lucru: toate lucrurile sînt trecătoare şi trebuie să te bucuri de absolut toate părţile frumoase oferite. Doamna Stela e plină de viaţă şi, chiar dacă maşina ne ia de acasă la ora 7 dimineaţa, cîntă, bate ritmuri, e mereu veselă. E o femeie plină de energie, bună la suflet şi care trăieşte şi se distrează acum mai mult decît o fac cei din generaţia mea.

– Ţi-a făcut pînă acum una dintre reţetele ei culinare?
Nu am ajuns încă la ea în bucătărie, dar la cadru face pîine cu gem de vişine. Şi e atît de bun încît îmi vine să trag de 10 ori aceeaşi secvenţă!

– Cum îţi vezi rolul?
Maria Popescu e un personaj pozitiv, care, după părerea mea, are prea multe în comun cu mine (pînă şi numele, pentru că mă cheamă şi Maria). E o fată care nu face compromisuri pentru a-şi atinge scopul în viaţă, corectă şi sufletistă, e împlinită atunci cînd poate să ajute pe cineva. În dragoste, nu crede în relaţiile rebele şi pasionale, vrea o familie şi liniştea de care ea nu a avut parte. Tatăl ei a plecat de acasă cînd era încă foarte mică. E o persoană închisă în sine, matură şi sigură pe forţele ei, nu-i place să primească sprijin sau ajutor de la nimeni.

– Îţi mai rămîne timp pentru familie?
Am o soră mai mare, în vîrstă de 30 de ani, şi un frate mai mic, în vîrstă de 12 ani. Cu ambii mă întîlnesc foarte rar şi îmi este extrem de dor de ei. Sora mea este studentă la Barcelona, face un MBA, iar frăţiorul meu este elev în clasa a VI-a şi cam­pion naţional la şah, categoria 12-13 ani. El stă cu părinţii la Tîrgu Mureş. Anul acesta, eu mi-am dat licenţa şi n-am avut vacanţă. Am fost doar patru zile la sora mea şi am savurat reîntîlnirea cu ea, după un an de zile.

– Ce alte proiecte artistice mai ai?
Acum, mă pregătesc cu trupa Sensor, trupa iniţiată de Paul Ilea, pentru un proiect de muzică şi mişcare, care se va numi Saka, unde am ajuns lucrînd alături de coregrafa Ioana Marchidan. Ea a făcut coregrafia pentru “Jesus Christ Superstar”, spectacol regizat de Adrian Pintea.

Stela Popescu
Rol nou, fără maestrul Arşinel

Este Sofia, mama Mariei în noua telenovelă, şi nu înţelege deloc viaţa fiicei ei. A ieşit de curînd la pensie, este puternică şi a avut o viaţă plină de greutăţi. Stela Popescu străluceşte de data aceasta nu într-un rol de comedie, aşa cum ne-a obişnuit, ci într-o partitură dramatică. Stela Popescu se alătură numelor mari care au jucat în “Inimă de ţigan” şi continuă acum filmările la telenovela “Regina”.

În serial, se împotriveşte cu toate puterile relaţiei fiicei ei, Maria, cu un bărbat mai în vîrstă. În realitate însă, nu crede că astfel de relaţii dau întotdeauna greş. “Logic şi firesc este ca diferenţa de vîrstă dintre un bărbat şi o femeie care formează un cuplu să nu fie foarte mare. Dacă îi despart doar 2-3 ani este chiar bine, dar ştim cu toţii şi situaţii în care femei tinere o duc foarte bine cu băr­baţi în vîrstă, deci nu mi se pare o catastrofă în realitate”, crede doamna comediei româneşti.

Aniversare de 30 de ani

Pentru Stela Popescu, acesta este un proiect fără partenerul de scenă de mai bine de 30 de ani, Alexandru Arşinel. Însă, chiar dacă ni se pare surprinzător, actriţa are enorm de multe roluri fără maestrul Arşinel. “Cînd m-am întîlnit cu el, aveam o carieră în televiziune de 20 ani şi jucam de 19 ani la Teatrul de Comedie. Distribuţia mea împreună cu el s-a petrecut datorită faptului că am început o serie de spectacole la Grădina Boemă, spectacole scrise de soţul meu, Mihai Maximilian. Şi cum primul spectacol în care am jucat cu el s-a încheiat cu succes, am continuat şi, anul acesta, s-au împlinit 30 de ani de cînd lucrăm împreună”.

“Nu da importanţă fleacurilor!”

Şi în noul rol de la Acasă o vedem extrem de proaspătă şi plină de viaţă. Din nefericire, nu are reţete. “Eu nu mă văd nici tînără, nici frumoasă, dar am o fire optimistă şi asta probabil se sesizează. Nu dau importanţă fleacurilor şi încerc să nu las necazurile să mă afecteze. Trebuie să trecem peste lucrurile tragice, căci dacă stăm să plîngem nu ajutăm pe nimeni. Apoi, eu nu pot scăpa de patima profesiei. Atunci cînd lumea te apreciază, simţi că ai un sens în viaţă, iar acestea sînt satisfacţii care te fac să uiţi de lucrurile rele”.

Aceste lucruri i le-a transmis şi fiicei ei vitrege din realitate. “Nu ştiu cum mă vede ea, dar eu sînt o mamă foarte iubitoare, care se implică extrem de mult în viaţa fetei sale şi orice succes sau insucces de-al ei m-a afectat teribil de-a lungul timpului”.