Steve Jobs – fapte si citate celebre

Apropo.ro / 06.10.2011, 12:47
iMac, MacBook, iPad, iPod, iPhone sau iTunes sunt o parte din viziunea unui geniu al pietei IT al carui nume, Steve Jobs, va intra in cartile de istorie si va fi mentionat generatii intregi ca fiind unul dintre cei mai mari CEO ai planetei.

Nascut pe 24 februarie 1955, in San Francisco, Steven Paul Jobs a fost fructul iubirii a doi studenti adolescenti – Joanne Simpson si Abdulfattah Jandali, de origine siriana. Din pacate parintii l-au dat spre adoptie si Steve a fost luat de o familie din California – Paul si Clara Jobs.

La cateva luni de la adoptie, parintii biologici s-au casatorit si au avut o fiica, Mona, care a aflat despre fratele sau mult mai tarziu, cand acesta era adult.

Steve a fost crescut in Silicon Valley, in casa parintilor sai adoptivi, copilarind in epicentrul industriei electronice americane.

Acesta a absolvit un liceu local si s-a inscris la Colegiul Reed din Portland, Oregon insa trebuie mentionat ca in timpul liceului Jobs s-a angajat pe timpul verii la o fabrica Hewlett packard din Palo Alto, unde s-a imprietenit si a lucrat alaturi de Steve Wozniak.

Steve Jobs in tinerete

Steve Jobs in tinerete, inainte de a se duce in India

Steve Jobs a renuntat la universitate dupa un semestru, angajandu-se la un producator de jocuri video, Atari, pentru a strange bani sa calatoreasca in India.

El s-a intors din acea excursie ras in cap, imbracat cu vesminte indiene si afectat de drogul LSD. In urma acelei experiente, Jobs a ramas budist si vegetarian toata viata.

Desi a abandonat facultatea, Steve a continuat sa participe la unele cursuri (precum cel de caligrafie) declarand ulterior ca „Daca as fi renuntat la acel curs in facultate, Mac n-ar fi avut niciodata fonturi multiple sau proportional distantate „.

Ulterior s-a reangajat la Atari unde s-a alaturat unui club local de informatica, alaturi de prietenul sau Steve Wozniak, care proiecta la acel moment propriul sau computer.

„Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly, and get on with improving your other innovations.” (Cateodata cand inovezi, gresesti. Este bine sa le admiti rapid si sa mergi mai departe cu dezvoltarea altor inovatii)

In 1976, Jobs a vandut 50 de calculatoare create de Wozniak unui magazin local si, inarmat cu o copie a comenzii, a convins un distribuitor de electronice sa ii vanda piesele necesare prin credit.

Fara sa cedeze vre-o parte din noua infiintata companie Apple (alaturi de Steve Wozniak si Mike Markkula), numita dupa fructul sau favorit, si fara niciun imprumut bancar, Jobs a reusti sa lanseze primul calculator intitulat Apple 1.

Obtinand un profit bunicel in urma Apple 1, banii au fost investiti in versiunea urmatoare imbunatatita, Apple II, care a fost lansat la targul de calculatoare West Coast Computer Fare din California, pe 16 aprilie 1977.

Costurile dezvoltarii unui nou PC erau destul de mari asa ca Jobs la convins pe Mike Markkula sa garanteze un credit de 250.000 de dolari, pornind la drum cu ceea ce urma sa devina una dintre cele mai puternice companii de IT din lume.

Steve Jobs tinand in mana fructul sau favorit

Steve Jobs tinand in mana fructul sau favorit

Cu ce s-a evidentiat Apple II fata de alte calculatoare este ca faptul ca venea complet asamblat (pe vremea aceea majoritatea calculatoarelor fiind construite din diverse parti componente) iar pana la scoaterea sa din productie in 1993, a inregistrat peste sase milioane de unitati vandute.

Inceputul companiei Apple a fost unul dificil, Steve Jobs neavand experiente manageriale, fiind nevoit sa angajeze directori noi pentru a conduce compania. Un membru al Consiliului de Administratiei Apple afirmand la acel moment ca Jobs „are idei in cap si, fiind un fondator al companiei, le-a pus in practica, indiferent daca in cele din urma au fost bune pentru companie sau nu”.

„Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me … Going to bed at night saying we’ve done something wonderful… that’s what matters to me.” (Sa fii cel mai bogat om din cimitir nu conteaza pentru mine… Sa ma culc spunandu-mi ca am realizat ceva minuntat… asta este important pentru mine)

Steve Jobs a inceput sa lucreze la urmatorul model, Apple Lisa in 1978 insa in 1982 aceasta a fost indepartat de la acest proiect din cauza unor certuri interne, preluand proiectul de a construi un calculator low-cost, initiat de jef Raskin, numit Machintosh.

In 1983, Apple Lisa castiga cursa in fata Machintosh-ului pentru care produs sa iasa mai repede pe piata, inregistrand insa un esec total datorita pretului mare de vanzare dar fiind primul calculator oferit publicului cu o interfata grafica de utilizare.

In 1984, Apple a incercat sa se redreseze lansand si modelul Machintosh, avand un debut istoric cu o reclama costisitoare de 1,5 milioane de dolari, regizata de Ridley Scott si fiind publicata in timpul pauzei din campionatul de fotbal american Super Bowl XVII.

Initial acest produs s-a vandut bine insa pretul destul de mare si la acest produs, alaturi de o plaja redusa de software-uri compativile nu au ridicat vanzarile la nivelul asteptarilor.

„I want to put a ding in the universe.” (Vreau sa pun un ding in univers)

Apple Machintosh a fost salvat insa de lansarea LaserWriter, prima imprimanta laser cu tehnologie PostScript (alaturi de un software de publishing numit PageMaker), cele doua combinate oferind un plus de calitate grafic pieteii de publishing.

Anul urmator, in 1985, o lupta acerba a inceput intre Steve Jobs si CEO John Sculley, cel din urma fiind instruit de catre board-ul de directori sa il „constranga” pe Jobs si sa ii limiteze capacitatea de lansare pe piata a produselor scumpe sau netestate.

Cearta dintre cei doi a dus ulterior la inlaturarea lui Steve Jobs din compania Apple, acesta infiintand in acelasi an compania NeXT Computer.

Steve Jobs si Steve Wozniak cu Apple I

Steve Jobs si Steve Wozniak lucrand la Apple I

Un an mai tarziu Steve a cumparat Graphics Group de la Lucasfilm (divizia grafica de calculatoare), pentru suma de 10 milioane de dolari (din care 5 milioane de doari fiind date companiei ca si capital) redenumind-o in Pixar.

Aceasta noua companie urma sa produca animatii computerizate pentru producatori de filme artistice precum Disney.

Pentru urmatorii 10 ani, Steve Jobs a renuntat sa se mai concentreze pe productia de calculatoare si s-a orientat catre filmele de animatie inregistrand cel mai mare succes, in 1995, cu Toy Story, film care a adus venituri de peste 350 de

milioane de dolari.

„We made the buttons on the screen look so good you’ll want to lick them.” (Am facut butoanele pe ecran sa arate atat de bine incat iti vine sa le lingi)

Acesta a fost urmat de alte titluri cunoscute precum A Bug’s Life, Finding Nemo si Monsters Inc.

La un an mai tarziu, in 1996, Apple a cumparat NeXT Computer pe suma de 429 de milioane de dolari, Jobs intorcandu-se la compania pe care a fondat-o.

Una dintre primele sale masuri luate a fost concedierea directorului general al Apple, Gil Amelio, din perioada respectiva, el devenind CEO interimar.

Concentrandu-se pe eforturile Apple de a reveni la profitabilitate, Jobs a lansat imediat o serie de proiecte precum Newton, Cyberdog si OpenDoc si a folosit o mare parte din tehnologia firmei NeXT Computers reusind sa incorporeze NeXSTEP in produsele Apple, software care s-a dezvoltat ulterior un Mac OS X.

Pe 15 august 1998, Apple a introdus un nou calculator pe piata intitulat iMac. Acesta oferea un design unic si a reusit sa fie vandut in peste 800.000 de exemplare in primele cinci luni de la lansare.

Pentru a nu mai suferi ca in cazul lansarii Apple Lisa, compania a cumparat mai multe firme mici, dezvoltatoare de software, pentru a oferi un pachet cat mai atragator alaturi de iMac.

Steve Jobs a reusit sa remedieze profitabilitatea slaba a Apple orientand compania catre electronice accesibile si in plina dezvoltare.

„Innovation distinguishes between a leader and a follower.” (Inovatia face diferenta intre un lider si un adept)

Un alt mare boom al sau a fost lansarea in 2001 a player-ului muzica, iPod cu un design inovativ si castile albe, satisfacand pe deplin cererea pentru „muzica la purtator”, detronand in scurt timp gigantul Sony, cunoscut pentru player-ul Walkman.

Pentru acest produs Steve a lansat si aplicatia online iTunes, care oferea consumatorilor posibilitatea de a descarca muzica de pe internet si sa isi creeze propriul playlist.

Steve Jobs tinand un iPod Nano

Steve Jobs tinand un iPod Nano

La sase ani de la lansarea iPod-ului peste 100 de milioane de unitati erau vandute la nivel global si pana pe 15 iunie 2008, peste 5 miliarde de melodii au fost descarcate de pe iTunes, la 0,99$ melodia.

Dupa 2001, echipa de design Apple a abandonat folosirea plasticului transparent folosit la iMac, axandu-se foarte mult pe culoarea alba intalnita la produsele PowerBook, iBook sau iMac-ul cu ecran plat.

In 2003, Jobs a fost diagnosticat cu cancer la pancreas insa a refuzat ideea unei operatii, cautand terapii alternative si urmand o dieta stricta.

„Life is brief, and then you die, you know?” (Viata e scurta si apoi mori, stiai, nu?)

In cele din urma el a fost operat in 2004, tinand insa secret boala sa, dezvaluind adevarul numai catorva apropiati.

In 2005, Disney a platit 7 miliarde de dolari pentru actiuni Pixar, Jobs devenind cel mai mare actionar la companiei Walt Disney.

Pe 10 ianuarie 2006, noile calculatoare MacBook Pro si iMac deveneau primele calculatoare Apple care foloseau procesor Intel Core Duo, dupa un anunt facut de Steve Jobs la Worldwide Developers Conference.

Pana pe 7 august 2006, Apple reusise sa tranziteze toata linia de productie Mac catre chip-uri Intel, pensionand produsele Power Mac, iBook si PowerBook care urmau sa fie inlocuite de Mac Pro si MacBook Pro.

Discursul lui Steve Jobs la Universitatea din Stanford, 2005 – partea I

Discursul lui Steve Jobs la Universitatea din Stanford, 2005 – partea II

In 2007, Steve lansa produsul iPhone, in fata a nenumaratilor clienti care dormisera afara, in corturi improvizate, in fata sediului Apple.

Pe 14 ianuarie 2009, Steve anunta printr-un memo intern angajatii companiei ca isi va lua un concediu medical de 6 luni, pentru a se concentra mai mult asupra starii sale de sanatate si pentru a permite companiei sa se concentreze mai mult pe produse fara sa fie deranjate de speculatiile media privint starea sa fizica.

In lipsa sa, compania a inregistrat pe primul trimestru al anului 2009, vanzari record de 8,16 miliarde de dolari cu un profit de 1,21 miliarde.

„I’m the only person I know that’s lost a quarter of a billion dollars in one year…. It’s very character-building.” (Sunt singura persoana pe care o cunosc sa fi pierdut un sfert de miliard de dolari intr-un an… iti intareste caracterul)

Dupa mai multi ani de speculatii si mai multe „scapari” din interior, pe 27 ianuarie 2010, Steve Jobs anunta lansarea tabletei iPad, care rula pe acelasi sistem de operare precum iPhone-ul si era compatibila cu aplicatiile acestuia, vanzand peste 3 milioane de unitati in primele 80 de zile de la lansare.

Pana la anuntul sau ca se retrage din nou din functia de conducere a companiei, din ianuarie 2011, pe motive de sanatate, iPhone deja cunostea o a patra generatie, introducand elemente noi precum apelurile video, multitasking si un design metalic ce functiona si pe post de antena.

La doua luni de la anuntul sau de retragere, in martie 2011 Apple lanseaza versiunea imbunatatita iPad 2, dupa ce vandusera deja 150 milioane de tablete iPad.

Discutiile privind constructia noului site Apple de pe tare.ro

Fata de Bill Gates, Steve Jobs nu si-a folosit averea personala pentru opere caritabile si nici nu s-a preocupat de starea mediului inconjurator, ceea ce este ciudat pentru un budist, dupa cum preciza publicatia BBC.

Apple a fost dur criticata de Greenpeace deoarece produsele sale nu sunt usor de reciclat insa Steve Jobs a fost un om genial al carui talent a fost capacitatea de a intui piata si produsele pe care toata lumea le-ar cumpara.

La 56 de ani, Steve Jobs a decedat pe data de 5 octombrie 2011, dupa o lupta indelungata cu cancerul pancreatic, lasand in urma pe sotia sa Laurene si cei patru copii alaturi de un imperiu IT numit Apple si produse care au revolutionat modul in care percepem tehnologia actuala.