Știi cum miroase în spațiu?

Apropo.ro / 23.07.2012, 15:20
Știi cum miroase în spațiu?
La această întrebare pot răspunde doar astronauții care au fost în spațiu. Rezultatul este aproape neașteptat.

Te-ai gândi că spațiul are un miros acceptabil spre plăcut, că seamănă cu cel întâlnit în spitale, de mediu steril, sau, de ce nu, l-ai mai putea asemăna cu iarba proaspătă. Află că nu ești deloc pe aproape.

Astronauții care au ajuns în spațiu afirmă că acesta miroase foarte urât. NASA vrea să reproducă acel miros, aici pe Terra. În acest proiect se va afla și chimistul Steve Pearce, care va recrea mirosurile de pe stația spațială Mir.

Thomas Jones este unul dintre astronautii care au încercat să descrie ce au simțit acolo și spune că miroase a ceva gen praf de pușcă – sulfuros, în timp ce un alt astronaut, Don Pettit, afirmă că în spațiu simte mai multe arome: o dulceață plăcută, de metal încins, de sudură, etc.

Din toate afirmațiile lor, puse cap la cap, nu rezultă decât că spatiul nu are un miros îmbietor, ba chiar te ține la distanță.

Atmosfera este cea care dă spațiului o aromă specifică. Potrivit unui cercetător, aroma pe care astronauții o inhalează este rezultatul unor vibrații energetice în particule aduse din interior, care se amestecă apoi cu aerul.

Chimistul Steve Pearce se teme că astronauții tot vor încerca să ia cu ei votcă în spațiu, iar acest lucru va afecta mirosul gurii lor, lucru care va dăuna studiului.

„Imaginați-vă picioare și un corp transpirat amestecat cu acetonă și benzină și vă veți apropia de miros…” , spune Pearce.

„Este greu să descrii cum miroase în spațiu. Nu avem corespondent olfactiv să îl asemănăm cu ceea ce știm. Am putea spune că gustul metalic se apropie cel mai mult de ceea ce este acolo sus, dar un metalic dulce”, a mai declarat chimistul Pearce după ce a mai adunat impresii din partea astronauților.