Știi fotbal? Uite 30 de informații de care habar nu aveai!

Apropo.ro / 12.06.2014, 12:00
Știi fotbal? Uite 30 de informații de care habar nu aveai!
Peste un miliard de oameni se vor uita la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, iar printre aceștia vor fi și mulți români, deși naționala țării noastre nu s-a calificat la turneul final care va debuta joi seară.

În aceste condiții ne propunem să vă prezentăm câteva informații uimitoare care vă vor face să urmăriți și mai de aproape acest fenomen mondial care este fotbalul.

1.     Fotbalul s-a jucat prima dată în China, în 476 î. Hr.

2.     Este cel mai jucat și mai urmărit sport din lume.

3.     Este cel mai popular sport din lume, peste un miliard de oameni fiind așteptați să urmărească cel puțin un meci de la Campionatul Mondial din Brazilia.

4.     Cel mai mare turneu de fotbal din lume a avut loc în Bangkok, în 1999. 5.098 de echipe au fost implicate într-o competiție în care formațiile aveau câte șase jucători de câmp plus portarul. Peste 35.000 de jucători au participat la competiția respectivă.

5.     Cele mai multe goluri marcate într-un meci de seniori le-a reușit francezul Stephan Stanis. Acesta a înscris 16 goluri într-un meci jucat de Racing Club Lens în decembrie 1942.

6.     Bazându-se pe probele video, specialiștii au stabilit că cel mai rapid gol din istorie a fost reușit de uruguaianul Ricardo Oliveira în decembrie 1998. Acesta a marcat după numai 2,8 secunde de la startul partidei.

7.     Portarii au fost obligați să poarte echipamente diferite de cele ale jucătorilor începând cu 1913.

8.     Un fotbalist aleargă în medie 9,65 kilometri pe meci.

9.     Primul meci de baschet s-a jucat cu o minge de fotbal.

10.   Primul club înființat a fost Sheffield Football Club, în 1857. A fost înființat de doi ofițeri britanici – coloneul Nathaniel Cresswick și maiorul William Priest.

11.   Doar în două rânduri s-a întâmplat ca nicio echipă din Europa să nu ajungă în finala Campionatului Mondial – 1930 și 1950.

12.   Cea mai usturătoare înfrângere din istorie a fost suferită de echipa Stade Olympique de L”Emyrne, din Madagascar, care a pierdut cu 0-149. Jucătorii și-au înscris 149 de autogoluri ca formă de protest vizavi de deciziile luate de arbitru la un meci precedent.

13.   Celebrul Ronaldinho a devenit cunoscut după ce a marcat 23 de goluri într-un meci de juniori disputat în Brazilia. Echipa sa de atunci s-a impus cu 23-0 în meciul respectiv.

14.   Nigerianul Celestine Babayaro, fost la Chelsea, și-a rupt picioarele sărbătorind un gol marcat într-un meci amical. Legendarul Luigi Riva i-a rupt mâna unui spectator cu un șut violent.

15.   Primul fotbalist de culoare a fost Arthur Wharton, care a evoluat în anii 1800.

16.   Pele a fost primul jucător care s-a referit la fotbal spunând „acel joc frumos”.

17.   Doar americanii și canadienii folosesc termenul de „soccer”.

18.   Termenul de „soccer” a fost inventat de englezi, în secolul 19, aceștia plângându-se că „Association Football” este un termen prea lung. „Soccer” a apărut ca un diminutiv.

19.    În 1964, deciziile unui arbitru de la un meci din Peru au provocat o revoltă în urma căreia au murit cel puțin 300 de persoane.

20.    În 1998, un fulger a ucis o întreagă echipă în timpul meciului disputat în Congo, între Bena Tshadi și Basangana.

21.   ASEC Abidjan, din Coasta de Fildeș, a fost neînvinsă timp de 108 meciuri, între 1989 și 1994.

22.   Portughezul Fernando Peyroteo, fostul atacant al lui Sporting Lisabona, este considerat cel mai bun marcator din istorie. A reușit 331 de goluri în 187 de meciuri jucate în perioada 1937 – 1949. Peyroteo a marcat 1,77 goluri pe meci. Comparativ, Lionel Messi are „doar” 0,82 goluri marcate în fiecare meci jucat pentru FC Barcelona.

23.   27 de cluburi profesioniste și-au ales porecle inspirându-se din melodii ale celebrei trupe Beatles. Cea mai cunoscută echipă este Villarreal sau … „Submarinul Galben”.

24.   Neil Armstrong a vrut să ia o minge de fotbal pe lună, dar a fost împiedicat de cei de la NASA pe motiv că americanii nu aveau prea multe în comun cu fotbalul.

25.    De 120 de ani încoace mingile de fotbal folosite la nivel profesionist au aceleași dimensiuni oficiale, 28 de inchi în circumferință.

26.    Peste 80% dintre mingile de fotbal folosite în lume sunt create în Pakistan.

27.    Primul meci transmis în direct la televizor a avut loc în 1937. A fost un meci amical susținut de echipa engleză Arsenal Londra.

28.    20 de cartonașe roșii s-au acordat în meciul jucat între echipele paraguaiene Sportivo Ameliano și General Caballero.

29.   Legendarul Alex Ferguson, fostul antrenor al lui Manchester United, a fost dat afară de la gruparea scoțiană St. Mirren. în 1978, pentru că a înjurat o femeie.

30.  Tatăl lui Ryan Giggs, fostul jucător al lui Manchester United, a fost jucător de rugby.