Stil de viață: A renunțat la bani și trăiește într-o peșteră

Apropo.ro / 07.05.2012, 17:20
Stil de viață: A renunțat la bani și trăiește într-o peșteră
Un bărbat de origine spaniolă, care locuia în Statele Unite, a decis să renunțe la bani și să se retragă din mijlocul civilizației.

În timp ce anumitor persoane nici nu le-ar trece așa ceva prin cap, Daniel Suelo (51 de ani) a avut curajul să lase tot în urma sa pentru o nouă viață… lipsită de bani.

În 2001, Daniel a pornit spre deșertul Moab din Utah. „Economiile” lui de 30 de dolari le-a lăsat într-o oarecare cabină telefonică de pe o autostradă. Nu i-a păsat de asta. Dorea o nouă viață, fără bani, impozite, cozi și aglomerație. A dat totul pentru a trăi în peșteră și pentru a se hrăni cu ce îi oferă natura.

Suelo a devenit o sursă de inspirație pentru sute de americani afectați de criza economică, dar și de membrii activiști ai mișcării Occupy. Mark Sunden, prietenul său, a început să se documenteze despre stilul de viață al lui Suelo. Într-o primă fază a crezut că și-a pierdut mințile de a lăsat în urmă totul, fără regret.

Cei doi nu au mai ținut legătura pentru câțiva ani, dar în 2008, odată cu prăbușirea economiei globale, Sundeen și-a amintit de Daniel și de ideea sa.

Suelo îi spusese, la un moment dat, că banii nu sunt decât o iluzie, nimic real, și toți banii pe care crezi că îi ai… încep să dispară. Sundeen și-a dat seama că Daniel avea dreptate.

Doar pentru că locuința ta valorează azi jumătate de milion de dolari, apoi 300.000 de dolari în ziua următoare… ce s-a întâmplat cu cei 200.000 de dolari? Existau sau nu? Din acest punct, Sundeen a pornit în căutarea lui Suelo.

In desertul Moab, Utah

Deșertul Moab, Utah, SUA

În condițiile date, Suelo o ducea destul de bine în deșertul Moab. Și-a acceptat soarta și a învățat să se descurce. „Filozofia mea de viață este să folosești doar ceea ce este gratuit, la liber sau aruncat, ceva care deja exista și funcționează”, spune Daniel.

„Societatea în care trăim este făcută în așa fel încât să ai nevoie neapărat de bani, să fii parte din sistem. Este ilegal să fii în afara lui”, a adăugat el.

Daniel a dovedit că se poate și fără bani, deși viața cu și cea fără nu se compară, el supraviețuiește pentru că a fost nevoit să se adapteze. Asta a făcut în ultimii 12 ani. Păstrează legătura cu ceilalți prin blogul său.

Sundeen a scris o carte care se intitulează „Omul care a renunțat la bani„, în care vorbește despre un bărbat ce alege să trăiască ca un mit, un erou… din Biblie. Același bărbat a dorit să-și trăiască viața după bunul plac, după convingerile sale decât să fie un sclav al societății „moderne”.

Daniel Suelo, al cărui nume în spaniolă înseamnă Pământ, nu este singurul care a luat această cale.

Heidemarie Schwermer, 70 de ani, a renunțat și ea la bani în urmă cu 16 ani. Trăiește după un sistem de barter, care o ajută să supraviețuiască.

Un alt caz interesant este cel al milionarului Karl Rabeder, care a renunțat la avere pentru o viață mai simplă… de doar 1.000 de euro pe lună. Bani care nu înseamnă foarte mult în țara lui nativă, Austria.