„Still Alice”, proiectat în deschiderea Festivalului DaKINO 24 România

De: Carmen Ulian / 18.03.2015, 11:00
Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film DaKINO.

Julianne Moore a câștigat pentru acest rol premiul Oscar, premiul BAFTA și Globul de Aur pentru cea mai bună actriță. Filmul urmărește povestea lui Alice Howland – profesoară de lingvistică renumită și mamă a trei copii acum adulți. Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer, relația ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne cât de cât persoana care era înainte sunt înfricoșătoare, devastatoare, dar și extrem de emoționante.

Regia este semnată de Richard Glatzer și Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterală amiotrofică. „În decembrie 2011, eu și Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea în sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticată cu Alzheimer- sugera un film despre boală, tristețe și pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim – în cursul aceluiași an, Richard era examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a stabili de ce acesta articula cuvintele neclar – doctorul suspectând în cazul său scleroza laterală amiotrofică. (…) Extrem de curajos, Richard a fost prezent pe platourile de filmare în fiecare zi, regizând, în ciuda tuturor dificultăților fizice, conferind astfel întregii producții o semnificație mult mai profundă”, a explicat Wash Westmoreland.

Scenariști și regizori, Richard Glatzer și Wash Westmoreland au devenit cunoscuți pentru „Quinceañera”, film recompensat cu premiul publicului și marele premiu al juriului la Sundance, în 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile „The Last of Robin Hood”, cu Kevin Kline, Susan Sarandon și Dakota Fanning, prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Toronto în 2013 și „The Fluffer” (2001).

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta și „Wild”, de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriță în rol principal, Reese Witherspoon, și pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Laura Dern. Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.

Va fi prezentat „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câștigat premiul Oscar, premiul BAFTA și Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar. „Boyhood” va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image.

Competiția oficială de scurtmetraje românești la Festivalul Internațional de Film DaKINO va fi compusă din peliculele „Apăsătoarele îndatoriri ale cetățeanului Crăciun”, de Claudiu Bolchiș, „În Familie”, de Andrei Cotarcea, „The Story of Little Hans”, de Daniel Djamo, „Candy Crush”, de Andrei Georgescu, „De ce au dispărut dinozaurii”, de Mihai Ghiță, „Amnezia”, de Jamil Hendi, „Pui de somn”, de Paul Mureșan, „Fantezie în DO minor”, de Rareș Neagu & Ștefan Marin, și „Have Sweet Dreams”, de Ciprian Suhar.

Competiția de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 țări, selecția aparținând criticului de film Irina Margareta Nistor.

Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex București Mall, de juriul format din producătorul de film Velvet Moraru (președinte), Ludmila Cvikova, fost selecționer la Rotterdam IFF și la Doha IFF și selecționer al Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian și criticul de film Florin Barbu.

Festivalul Internațional de Film DaKINO se va desfășura în perioada 26 – 29 martie, la București.