Sting – Lordul medieval

Apropo.ro / 09.02.2009, 00:00
Sting - Lordul medieval
Ne-am obişnuit cu stilul Sting, rafinat, erudit, aparte şi am îngînat de nenumărate ori “I’ll Be Missing You”, “Desert Rose”, “Fields of Gold” sau “Shape of My Heart”. De data aceasta, Sting şi-a luat noi parteneri de scenă: pe bosniacul Edin Karamazov şi lăuta sa renascentistă.

Toată lumea îl cunoaşte pe Sting de pe vremea cînd făcea parte din formaţia The Police şi apoi, mai tîrziu, cînd şi-a construit o carieră solo demnă de invidiat. Culmea, nu are studii muzicale, nici colegii absolvite, dar universităţi ca Berklee şi Northumbria i-au acordat d­iplo­me de excelenţă, re­cu­noscîndu-i talentul şi măiestria. Pentru un băiat simplu din nordul Angliei, cu o mamă coafeză şi un tată lăptar, care n-a făcut decît un semestru la co­legiul Warwick şi apoi a avut job-uri ca şofer de autobuz, muncitor pe şantier şi funcţionar la taxe şi impozite, o asemenea realitate era departe de orice vis, oricît de îndrăzneţ.

Totuşi, vechea chitară lăsată în urmă de unchiul său care emigrase în Canada avea să-l înveţe “meserie”, iar nopţile pierdute prin cluburi, unde asculta rock şi jazz, cînd părinţii îl credeau studios, au devenit “mentorii” lui. Autodidact şi ambiţios, Sting a început timid, cîntînd la petreceri, nunţi şi aniversări, în baruri şi chiar pe nave de croazieră şi a ajuns să cîştige 16 premii Grammy şi să vîndă peste 100 de milioane de albume în întreaga lume.

Artist complet

De la o chitară veche la chitară bas, mandolină, pian, armonică, saxofon şi nai, de la rock cu influenţe de jazz, punk şi reggae pînă la pop şi soul, Sting a devenit unul dintre cei mai apreciaţi artişti din lume, avînd colaborări cu Bryan Adams şi Rod Stewart (“All for Love”), Tina Turner (“On Silent Wings”), grecul George Dalaras, algerianul Cheb Mami (“Desert Rose”), indianca Anoushka Shankar şi Mary J. Blige (“Sacred Love”, “Whenever I Say Your Name”), Annie Lennox (“Sacred Love”), The Black Eyed Peas (“Union”) şi Craig David (“Rise and Fall”).

Numele lui apare şi pe coloanele sonore a 93 de filme, printre care “Léon”, “Jurnalul lui Bridget Jones”, “50 First Dates”, “Cold Mountain”, “Kate şi Leopold”, “Rush Hour 2”, “Blonda de la Drept”, “The X Files”, “Leaving Las Vegas” şi “Teoria conspiraţiei”. Sting a cochetat şi cu actoria, avînd roluri în filme ca “Dune” şi “The Gro­tesque” sau doar împrumutîndu-şi vocea pentru desene animate (“Bee Movie” şi “Captain Planet”).

Brand New Sting

Nu ni l-am fi închipuit pe Sting – care oricum reprezintă un stil aparte – cîntînd muzică medievală: două scaune pe scenă, două lăute şi două microfoane, unul pentru el şi unul pentru noul său colaborator, muzicianul Edin Karamazov, fost elev al dirijorului român Sergiu Celibidache. Un alt sound, un alt ritm şi, cu siguranţă, un alt Sting. Albumul lansat în 2006, “Songs from the Labyrinth”, scoate la lumină melodii medievale semnate de compozitorul elisabetan John Downland.

Posibil ca şi titlul său nobiliar de comandant al ordinului Imperiului britanic, primit în 2002, să fi contribuit la această alegere. Cu un stil diferit de tot ceea ce ştiam despre Sting, piesele au prins totuşi la public, albumul înregistrînd vînzări de peste un milion de exemplare. Versiunea live o puteţi testa pe 10 februarie, la Sala Palatului, cînd Emag!c Entertain­ment îl aduce pe Sting pentru a doua oară în România.

Carte de vizită

Numele adevărat: Gordon Matthew Thomas Sumner
Data naşterii: 2 octombrie 1951
Din prima căsătorie cu Frances Tomelty are doi copii, iar de 16 ani este căsătorit cu producătoarea de film Trudie Styler, împreună cu care mai are alţi patru copii.
Deţine un castel în Wiltshire pe care l-a denumit “Casa de pe lac”, o casă în Londra, un apartament în New York şi o casă pe plajă în Malibu, cumpărată de la actorul Larry Hagman.
“Every Breath You Take” este una dintre cele mai cerute piese la radio din toate timpurile, motiv pentru care şi astăzi Sting încasează în medie 2000 de dolari/zi numai din drepturile de autor.