Ştirile PRO TV au cîştigat premiul Emmy

Apropo.ro / 29.09.2008, 00:00
Ştirile PRO TV au cîştigat premiul Emmy
Pentru prima oară după căderea comu­nismului, o televiziune est-europeană a cîştigat premiul Emmy. Ştirile PRO TV au primit săptămîna trecută, la Frederick P. Rose Hall din New York, cel mai prestigios premiu de televiziune, International Emmy Awards, pentru categoria “News”.

Echipa Ştirilor PRO TV formată din Paula Herlo, Cosmin Stan, cameramanul Sergiu Matei, Marius Ivan şi Eduard Târnă şi producătorul Alex Livadariu a intrat în competiţie cu trei reportaje din campania “Tu ştii ce mai face copilul tău?” alături de alte 800 de materiale jurnalistice din întreaga lume. 600 de juraţi din peste 35 de ţări au stabilit că statueta trebuie să ajungă în România, la Ştirile PRO TV. Poveştile copiilor din Rom`nia au convins juriul în defavoarea unor nume sonore – Al Jazeera din Qatar, ITV News din Marea Britanie şi TV Globo din Brazilia.

“Cînd i-am cunoscut pe aceşti copii, a căror poveste a ajuns acum în atenţia membrilor Academiei şi a tuturor televiziunilor de elită din lume, m-am gîndit că aceste drame vor emoţiona telespectatorii PRO TV şi autorităţile din România. Faptul că reportajele au convins cei mai buni profesionişti din industria televiziunii mondiale îmi dă speranţa că cineva se va uita mai de aproape la problemele reale ale celor 80.000 de copii din Rom`nia care sînt într-o situatie similară cu copiii din cele trei reportaje care au fost premiate”, spune Paula Herlo.

La rîndul lui, Cosmin Stan declara la doar cîteva minute de la primirea prestigioasei statuete: “Sînt foarte emoţionat că o poveste spusă din suflet a reuşit să-i convingă pe cei 600 de juraţi care au stabilit către cine va merge premiul anul acesta. Echipa cu care am realizat aceste reportaje este cea mai puternică echipă de ştiri din România, este o şcoală de jurnalism şi un mod de viaţă”.

Pentru cameramanul Sergiu Matei, statueta a venit ca un binemeritat cadou de ziua lui. La împlinirea a 31 de ani, Sergiu Matei se declară foarte bucuros că a stat pentru a doua oară în viaţa lui alături de cele mai bune televiziuni din lume. “Sînt foarte emoţionat că Ştirile PRO TV vor avea în redacţie această statuetă la care rîvnesc toate echipele de ştiri din lume”.

Eduard Târnă şi Marius Ivan sînt cei doi editori care au asigurat montajul materialelor premiate la Emmy. “Nu am crezut niciodată că voi ajunge din cabina de montaj pe scena celor mai prestigioase premii de televiziune din lume. Asta mi-a arătat din nou că sîntem cea mai bună echipă de ştiri din România şi că valoarea muncii noastre este recunoscută acum şi pe plan mondial”, spune Marius Ivan. Nici pentru Eduard Târnă bucuria nu are limite. ”Şi anul trecut, cînd a fost nominalizat Sergiu, am sperat să cîştigăm, dar n-a fost să fie! Mă bucur foarte mult pentru echipa Ştirilor PRO TV şi abia aştept să ne pregătim pentru premiile Emmy de la anul! Acum va trebui nu doar să ne menţinem la acelaşi nivel, ci să îl ridicăm”.

Alex Livadariu, producătorul întregii campanii “Tu ştii ce mai face copilul tău?”, spune: “Este un premiu al Ştirilor PRO TV, care, zi de zi, adună milioane de rom`ni în faţa televizorului, emisiunea fiind lider detaşat de audienţă. Faptul că aceste reportaje excepţionale au fost apreciate la Emmy arată valoarea şcolii de jurnalism PRO TV, care a intrat în categoria greilor mondiali: CNN, BBC, FOXNEWS, TF1, Globo, ITV. Bruce Paisner, CEO International Emmy Awards, declara la premiere că s-a luat în calcul criteriul calităţii în toate fazele execuţiei unui reportaj – de la documentare, poveste, scriere, filmare, pînă la editarea imaginii.

Sînt mîndru că Ştirile PRO TV au performat încă o dată prin campania «Tu ştii ce mai face copilul tău?» şi că numele României, prin PRO TV, face acum înconjurul mapamondului. Iar faptul că sîntem la a doua nominalizare în finala de la Emmy arată că sîntem constanţi în performanţă. Echipa noastră pregăteşte acum alte reportaje valoroase, care vor fi difuzate duminica în noul program marca Ştirile PRO TV – «România, te iubesc!»”. Cei care completează echipa de profesionişti a acestei campanii sînt reporterii Carmen Dincă şi Georgiana Baciu (corespondent PRO TV la Milano) şi operatorii de imagine Andrei Captarenco şi Zsolt Vago.