Străinii aleg să cumpere locuințe în Predeal și Sinaia

De: Gabriela Voicu / 27.02.2012, 13:53
Străinii aleg să cumpere locuințe în Predeal și Sinaia
Numărul străinilor care au cumpărat locuințe pe Valea Prahovei a crescut în ultimul an. Sinaia și Predeal sunt localitățile cele mai căutate, la începutul lui 2012.

Agenții imobiliari din Sinaia, Bușteni, Azuga și Predeal susțin că numărul străinilor care s-au arătat interesați de achiziția unei locuințe, la început de an, este în creștere. În plus, cei care au și finalizat deja o tranzacție au ales în principal stațiunile Sinaia și Predeal. Datele statistice mai arată că o bună parte dintre clienți s-a îndreptat către case de vacanță, însă cei mai mulți investitori au optat pentru un apartament.

Ioana Ciocîrlan, responsabil relații cu clienții pentru Italiana Edilizia, dezvoltatorul proiectului rezidențial Clăbucet Residence, este de părere că prețurile mai mici au contat în alegerea cumpărătorilor. Aceștia au mizat, însă, și pe costurile mult mai mici de întreținere a unei locuințe.

Potrivit datelor prezentate de mai multe agenții imobiliare de pe Valea Prahovei, cele mai solicitate au fost apartamentele cu două camere și garsonierele în complexuri rezidențiale nou construite. Totodată, numărul străinilor care au achiziționat case de vacanță și apartamente în aceste zone s-a dublat în ultimul an, iar unul din 10 cumpăratori nu a avut naționalitate română.

Mulți dintre aceștia au speculat că prețurile locuințelor din zona de munte au coborât cu până la 50%, în ultimii trei-patru ani, și au luat în seamă sfaturile specialiștilor din imobiliare care le-au spus că este un moment potrivit pentru achiziția unor astfel de proprietăți.

La o simplă împărțire a numărului de locuințe vândute pe Valea Prahovei, Sinaia se află pe prima poziție cu 37% din casele tranzacționate de agenții imobiliari în 2011, Predeal ocupă a doua poziție în top cu 32%, în timp ce Bușteni și Azuga împart locurile 3 și 4 cu 20 de procente, respectiv 11%.

În complexul Clăbucet Resdience din Predeal o garsonieră costă 50.000 euro, iar un apartament ajunge la 90.000 euro