Strainii ne pling de mila

Apropo.ro / 19.12.2001, 09:03
Strainii ne pling de mila
Antrenorii echipelor Hypo Viena si Podravka Koprivnica cred ca "nationala" României ar avea nevoie de jucatoare ca Mariana Tîrca sau Vali Cozma pentru a reveni în elita Contraperformanta echipei României la CM din Italia a uimit si specialistii handbalului european. Aflati la Baia Mare, cu

Antrenorii echipelor Hypo Viena si Podravka Koprivnica cred ca „nationala” României ar avea nevoie de jucatoare ca Mariana Tîrca sau Vali Cozma pentru a reveni în elita

Contraperformanta echipei României la CM din Italia a uimit si specialistii handbalului european. Aflati la Baia Mare, cu ocazia turneului amical organizat de HC Selmont, antrenorii echipei Hypo Viena, slovacul Jan Packa si ungurul Kovacs Ferencz, au vorbit si despre declinul „nationalei” noastre.

„Cred ca a fost o mare deziluzie. Pentru România a contat mult absenta centrului Mihaela Ignat, dar si faptul ca Amariei nu si-a facut jocul obisnuit. Pe de alta parte, la o asemenea competitie conteaza si psihicul jucatoarelor, iar aici intervine antrenorul, care trebuie sa motiveze handbalistele la echipa nationala, asa cum o face si la cluburi”, crede „principalul” Jan Packa, adus la Hypo în luna august dupa demiterea lui Lothar Doring.

Kovacs Ferencz, care a fost si „secund” al reprezentivei Austriei la CM din 1999, crede ca una dintre cauzele evolutiei slabe a României este faptul ca „pîna acum un an, doi, scheletul echipei era format din jucatoare de la Oltchim. Multe au plecat în strainatate, astfel ca omogenitatea echipei României n-a mai fost aceeasi.

Rusia si Iugoslavia au adus majoritatea jucatoarelor de la un club sau doua, iar rezultatele s-au vazut: medalii de aur si de bronz”. Cei doi tehnicieni sînt de parere ca jucatoarele de acum se apropie de valoarea cunoscutelor Mariana Tîrca sau Vali Cozma, cu deosebirea ca nu au aceeasi motivatie pentru a juca la echipa nationala din cauza cîstigurilor mari financiare la cluburile din strainatate unde evolueaza.

Ivan Pal, antrenorul formatiei croate Podravka Vegeta Koprivnica, prezenta si ea la turneul care a început ieri la Baia Mare, crede ca România este foarte importanta în handbalul european, cu toate ca a avut o evolutie slaba la Mondiale.

„Aveti cea mai buna baza de selectie alaturi de Rusia, Danemarca si Norvegia. Sînt convins ca asa cum Tîrca si Cozma au fost vedete în Europa, România va gasi resurse pentru a reveni în elita. Cred ca pentru asta e nevoie ca si echipele de club din România sa aiba rezultate la nivel international. Aceasta ar fi o cale”, spune Pal, care activeaza în cadrul clubului Podravka de 21 de ani.
Sursa:www.prosport.ro