Studiu: capsunile ne protejeaza stomacul de bautura si medicamente

Apropo.ro / 26.10.2011, 17:22
Studiu: capsunile ne protejeaza stomacul de bautura si medicamente
O echipa de cercetatori a efectuat un studiu conform caruia s-a demonstrat ca un consum sanatos de capsuni ne-ar putea proteja stomacul impotriva efectelor alcoolului sau a medicamentelor.

Intr-un experiment efectuat pe sobolani, o echipa de cercetatori din Italia, Serbia si Spania, a confirmat efectul protector al capsunilor asupra unui stomac de mamifer care a fost afectat de alcol.

Acestia au dat alcool etilic sobolanilor si, conform studiului publicat in jurnalul Plos One, mucuasa membranei stomacului celor care au mancat inainte capsuni a suferit mai putin decat la ceilalti.

Sara Tulipani, cercetator al Universitatii din Barcelona, co-autor al studiului, a explicat ca „efectul pozitiv al capsunilor nu este legat numai de capacitatea antioxidanta a fructului ci si de continutul bogat de compusi fenolici care activeaza sistemul de aparare antioxidant si enzimele organismului”.

In concluzie, o dieta bogata in capsuni poate avea un efect benefic cand vine vorba de prevenire a bolilor gastrice legate de generarea radicalilor liberi si fructul ar putea incetini considerabil formarea ulcerului stomacal la oameni.