Studiu: Facebook îți poate prezice dacă ai sau nu o relație de durată

Apropo.ro / 29.10.2013, 13:00
Studiu: Facebook îți poate prezice dacă ai sau nu o relație de durată
Un nou studiu dezvăluie cum poate prezice Facebook dacă te vei despărți sau nu de persoana iubită.

Secretul unei relații romantice nu este scris în stele, ci în forma rețelei sociale a unei persoane. O nouă cercetare realizată de Jon Kleinberg, informatician la Universitatea Cornell, și Lars Backstrom, inginer la Facebook, dezvăluie că rețeaua socială a unei persoane poate dezvălui identitatea partenerului romantic și poate chiar să prevestească dacă relația se apropie de sfârșit.

Pe vremea.apropo.ro găsești vremea pe 15 zile

Cercetătorii au folosit datele a 1,3 milioane de utilizatori Facebook, selectați aleatoriu dintre toți utilizatorii care îndeplineau următoarele condiții: o vârstă mai mare de 20 de ani, cu 50-2.000 de prieteni și care includeau numele partenerului în profilul lor. Volumul de date era uriaș: 379 de milioane de noduri și 8,6 miliarde de legături. Datele au fost folosite în mod anonim.

Principalul rezultat a fost faptul că numărul total de prieteni comuni pe care îi au doi oameni dintr-un cuplu reprezintă un indicator slab al relațiilor romantice. Cercetătorii au descoperit că un indicator mult mai bun era ceea ce specialiștii numesc „dispersiunea”. Acest termen desemnează atât prietenii comuni împărtășiți de două persoane, cât și prietenii mai îndepărtați din rețeaua unei persoane. Un grad mare de dispersiune are loc atunci când prietenii comuni ai cuplului nu sunt conectați foarte bine între ei.

facebook

În graficul ce arată rețeaua unei persoane (mai sus), grupul din partea de sus reprezintă colegii de la serviciu. Grupul din partea dreaptă este format din prietenii din liceu. Nodul (prietenul) din partea stângă jos, cu legături spre două grupuri dense — dar totodată separat de aceste grupuri — este partenerul persoanei.

Soțul/soția sau partenerul romantic al unei persoane reprezintă un pod între diferite lumi sociale ale persoanei respective„, a explicat Kleinberg.

Citește mai multe detalii despre cum poate arăta Facebook dacă ești într-o relație stabilă, pe Descoperă.ro