SUA a plătit 860.000 de dolari familiilor victimelor sergentului american din Afganistan

Apropo.ro / 26.03.2012, 13:30
SUA a plătit 860.000 de dolari familiilor victimelor sergentului american din Afganistan
SUA a înmânat 860.000 de dolari familiilor victimelor ucise sau rănite de sergentul Robert Bales.

Robert Bales, militar al Forței de Securitate Internațională NATO, și-a părăsit baza din provincia Kandahar, duminică 11 martie 2012, puternic înarmat, și a ucis ocupanții a trei case din satele învecinate, printre care nouă copii și trei femei, după care le-a ars cadavrele.

Pentru fiecare om ucis de către sergentul Robert Bales, SUA a plătit 50.000 de dolari familiilor îndoliate, iar pentru cei răniți au înmănat câte 10.000 de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Forței de Securitate Internațională NATO, colonelul Gary Kolb, a declarat că banii au fost donați pentru ajutorarea familiilor celor răniți sau uciși, nu ca o compensare pentru acțiunile sergentului Bales, deși mulți critici au speculat că banii au cu totul un alt rol decât cel declarat.

Cetățenii afgani doresc în continuare ca Robert Bales să fie judecat în Afganistan, însă oficiali militari au declarat că judecata va avea loc în SUA și dacă va fi găsit vinovat pentru toate cele 17 omoruri va primi pedeapsa cu moartea.

Există totuși posibilitatea ca Bales să scape ușor din cauza lipsei unei expertize criminalistice, fapt pe care se bazează avocatul sergentului, John Henry Browne, acesta declarând că va cere dovezi clare pentru fiecare cap de acuzare.

Bales este închis în Fort Leavenworth din Kansas, SUA, unde urmează să facă și un test psihologic pentru a se determina dacă starea sa psihică poate fi un factor decisiv care să ajute în apărarea sa.