SUA au aprobat raidurile Turciei din nordul Irakului

Apropo.ro / 17.12.2007, 09:33
SUA au aprobat raidurile Turciei din nordul Irakului
Comandantul Statului Major al armatei turce a declarat ca Statele Unite au aprobat raidurile aeriene turce din nordul Irakului

Comandantul Statului Major al armatei turce a declarat ca Statele Unite au aprobat raidurile aeriene turce care au vizat duminica obiective ale rebelilor kurzi din nordul Irakului, relateaza Reuters.

"Satele Unite au deschis noaptea trecuta spatiul irakian pentru noi. Prin deschiderea spatiului aerian pentru noi noaptea trecuta, Statele Unite si-au dat aprobarea", a declarat generalul Yasar Buyukanit, citat de agentia Anatolia.

Oficialii irakieni au declarat ca o femeie a fost ucisa iar sute de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele din cauza bombardamentului efectuat de aviatia turca duminica dimineata. Buyukanit a infirmat inregistrarea de victime in randul civililor in urma raidurilor aeriene.

"Nu am aprobat nici o decizie. Nu noi putem da astfel de aprobari. Am fost insa informati inainte de eveniment (raidurile aeriene)", a declarat un oficial al ambasadei americane la Bagdad.

Ankara sustine ca dispune de dreptul, in baza legislatiei internationale, de a ataca rebelii PKK din nordul Irakului, de unde lanseaza atentate pe teritoriul Turciei.

Turcia a mobilizzat circa 100.000 de militari, sprijiniti de avioane de lupta, artilerie si tancuri, in zona muntoasa de la granita cu Irakul si a derulat mai multe operatiuni transfrontaliere dupa ce Parlamentul de la Ankara a aprobat astfel de incursiuni.

Dupa intalnirea de luna trecuta dintre presedintele american George W. Bush si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, armata americana a inceput sa faca schimb de informatii cu aliatul NATO in privinta miscarilor rebelilor PKK din interiorul Irakului.