SUA au intrat în faliment tehnic

De: Marian Andrei / 01.10.2013, 15:30
SUA au intrat în faliment tehnic
Ca urmare a blocajului politic între democrați și republicani; parlamentarii au eșuat în a aproba un proiect de lege privind bugetul SUA înainte de termenul limită de la miezul nopții, luni ( 07:00 ora României), ceea ce înseamnă că activitatea Guvernului Federal va fi oprită parțial.

Senatul Statelor Unite a demarat deja procedura de declararea falimentului, care va intra în vigoare de la ora 9:30 (17:30 ora României).

Pentru americanii de rând, acest lucru înseamnă că impozitele și taxele se măresc automat, 800.000 dintre cei peste 2.000.000 de funcționari federali vor fi trimiși în concediu fără plată și fără nicio garanție a primirii ulterioare a banilor, unele instituții ale statului vor fi închise, iar altele vor funcționa cu un personal redus la minim.

Doar serviciile esențiale (Justiția, securitatea națională, operațiunile militare și siguranța zborurilor) sunt exceptate de la efectele falimentului, legislativul american aprobând ieri o lege care garantează plata salariilor pentru militarii americani în orice condiții

Falimentul tehnic poate avea repercursiuni grave, administrația americană riscând să intre în insolvență financiară dacă își menține actuala limită maximă a datoriei naționale (16,7 mii de miliarde de dolari).

Falimentul poate fi anulat imediat ce este aprobat un proiect de lege privind bugetul federal. Nu există o niciun termen-limită impus în cazul unui faliment tehnic.Agențiile americane au pregătit planuri atât pentru perioada de suspendare a activităților, cât și pentru momentul în care se vor redeschide.

Aceasta este prima oprire parțială a activității din ultimii 17 ani, după cea din ianuarie 1996.