SUA au testat cu succes o noua arma SF: bomba supersonica

Apropo.ro / 18.11.2011, 15:11
SUA au testat cu succes o noua arma SF: bomba supersonica
Armata americana a efectuat ieri un prim zbor de incercare al unei bombe supersonice manevrabile, care va fi capabila, in final, sa ofere Statelor Unite capacitatea de a lovi orice tinta din lume in maxim o ora.

Testul, care a fost incununat de succes, a constat in lansarea noului tip de arma de la o baza militara din Hawaii, aceasta „aterizand” in atolul Kwajalein din insulele Marshall, la o distanta de circa 4.000 km sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteza s-a deplasat dispozitivul.

Obiectivul acestui prim zbor de incercare este acumularea de date legate de zborurile supersonice, in special in materie de „navigatie, ghidaj, control si protectie termica„, a precizat un purtator de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Melinda Morgan.

Acest proiect, denumit Arma supersonica avansata (AHW, „Advanced Hypersonic Weapon”), este unul dintre componentele programului „Lovitura mondiala rapida” (Prompt Global Strike, PGS), destinat sa ofere armatei americane posibilitatea de a lovi o tinta aflata la celalalt capat al pamantului cu arme conventionale, in maxim o ora.