SUA comemorează 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy

De: Marian Andrei / 22.11.2013, 13:00
SUA comemorează 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy
Toate steagurile vor coborâte în bernă azi în Statele Unite, în memoria președintelui John F. Kennedy, asasinat în urmă cu 50 de ani.

Acest lucru a fost anunțat ieri de președintele Barack Obama, care a proclamat  ziua de 22 noiembrie „Ziua Comemorării președintelui John F. Kennedy”.

Pentru vremea în București și în alte orașe, consultă vremea apropo

Președintele și-a îndemnat concetățenii, care își pun adesea steagul înstelat în fața casei sau firmei, să procedeze la fel.

Întreaga țară, care organizează slujbe, momente de reculegere sau lecturi, urmează să se reculeagă în semn de respect față de memoria celui de-al 35-lea președinte.

La ora locală 12.30 (20.30, ora României), un moment de reculegere la Dallas (Texas) va marca momentul în care John F. Kennedy murea, pe 22 noiembrie 1963, la Dealey Plaza, împușcat de Lee Harvey Oswald, potrivit anchetei oficiale efectuate de către Comisia Warren.

John F. Kennedy, născut într-o familie bogată și influentă din Boston (nord-est), a fost cel mai tânăr președinte ales și primul președinte catolic, încarnând o eră plină de speranță pentru generația baby-boom.

Din mandatul său, istoria își amintește lupta cu fosta Uniune Sovietică în timpul „crizei rachetelor”, deruta din Golful Porcilor, debarcarea eșuată a activiștilor anticastriști în Cuba și lansarea programului Apollo pentru trimiterea unui american pe Lună.

Declarațiile sale „Ich bin ein Berliner”, în Berlinul împărțit între Est și Vest, și „Nu întrebați ce poate face țara pentru voi, ci întrebați-vă ce puteți face voi pentru țară”, la învestire, sunt înscrise în memoria mondială.