SUA: imaginile de pe pachetele de țigări încalcă constituția

De: Marian Andrei / 01.03.2012, 18:14
SUA: imaginile de pe pachetele de țigări încalcă constituția
Dispoziția guvernului SUA care le impune producătorilor de țigări să imprime pe ambalaje imagini cu posibilele consecințe negative ale fumatului (așa cum se întâmplă la noi) a fost respinsă de o instanță de judecată din Washington.

Un judecător federal din Washington, Richard Leon, a decis că decizia Guvernului de a imprima pachetele de țigări cu imagini (uneori macabre, cum ar fi cadavrul cusut al unui fumător) încalcă Primul Amendament al Constituției americane.

Cinci companii producătoare de tutun sunt reclamanți în acest proces, ele susținând că imaginile nu au rolul de a informa consumatorii, ci de a-i forța pe producători să promoveze politica guvernamentală anti-fumat în detrimentul propriului lor brand. Ca un argument în plus, producătorii s-au plâns și de costurile producerii ambalajelor.

Pe de altă parte, agenția Food and Drug Administration (FDA) este de părere că interesul public pe care îl are informarea cu privire la pericolele fumatului este mai important decât libertatea de exprimare a companiilor.

Leon a acuzat că avertismentele sunt pe de o parte incorecte, pe de altă parte dovezile care să susțină aceste avertismente sunt inconsistente. El a exemplificat cu imaginea reprezentand cadavrul de pe masa de autopsie: din imagine nu reiese dacă autopsia este sau nu rezultatul exclusiv fumatului și nici nu au fost tipărite elemente care să demonstreze ca imaginea are legatură cu cele 443.000 de decese provocate anual de fumat.

Judecătorul mai susține că oficialii au la dispoziție alte modalități pentru a reduce consumul de tutun, precum reclamale anti-fumat, creșterea taxelor pentru tutun sau reducerea dimensiunii pachetelor de țigări.