SUA majoreaza cu 30 la suta pretul vizelor

Apropo.ro / 14.12.2007, 08:41
SUA majoreaza cu 30 la suta pretul vizelor
Statele Unite au anuntat joi o majorare cu 30 la suta a pretului pentru majoritatea vizelor, pentru a compensa costurile masurilor de securitate.

Statele Unite au anuntat joi o majorare cu 30 la suta a pretului pentru majoritatea vizelor, pentru a compensa costurile de sporire a masurilor de securitate la frontiera, mai ales cea pentru sistemul de amprentare digitala, relateaza AFP.

Incepand de la 1 ianuarie 2008, pretul vizelor de turism, afaceri, angajare temporara si studii va fi de 131 de dolari, fata de 100, cat este in prezent, a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Cererile de viza depuse inainte de 1 ianuarie vor fi onorate la pretul actual, de 100 de dolari, numai in cazul in care candidatii obtin o intrevedere la consulat, care este obligatorie, inainte de 31 ianuarie.

Dupa aceasta data, ei va trebui sa plateasca suma suplimentara de 31 de dolari, chiar daca au depus cererea inainte de 1 ianuarie, precizeaza comunicatul.

Aceasta majorare este menita sa "acopere costurile masurilor de securitate si ale celor de imbunatatire a procesului de obtinere a vizelor" in alte scopuri decat cel al imigrarii, a precizat Departamentul de Stat.

"Acum prelevam amprentele tuturor celor zece degete ale fiecarui solicitant, iar pretul perceput de FBI nu ne mai permite" sa mentinem pretul vizelor la 100 de dolari, adauga sursa citata.

Sistemul de amprentare a celor zece degete a fost implementat recent la aeroportul international Dulles-Washington, de langa capitala federala. Aceasta masura, care face parte din programul US-VISIT, adoptata dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, urmeaza sa fie aplicata pe toate aeroporturile internationale pana la sfarsitul lui 2008.

Pretul vizelor a fost majorat de doua ori din 2001, mai precizeaza comunicatul.

Cetatenii din 30 de tari nu au nevoie de viza pentru a vizita SUA, printre care cea mai mare parte a tarilor europene, Australia, Japonia, Singapore si sultanatul Bruneiului.