SUA: Rachetele nucleare, controlate de oameni cu calificativul „nesatisfăcător”

De: Marian Andrei / 14.08.2013, 12:30
SUA: Rachetele nucleare, controlate de oameni cu calificativul
O unitate însărcinată cu controlul rachetelor nucleare intercontinentale (ICMB) a primit, ieri, calificativul "nesatisfăcător" în urma unei inspecții a forțelor aeriene americane.

Inspecția a fost efectuată în perioada 5-13 august, și trebuia să „evalueze capacitatea de a executa operațiuni respectând regulile de securitate nucleară” a Regimentul 341 Rachete de la Baza Malmstrom, din Montana, care controlează 150 de rachete de tip Minuteman III, reprezentând o treime dintre rachetele nucleare intercontinentale americane.

Fără să precizeze conținutul reproșurilor la adresa unității, forțele aeriene precizează că aceasta a comis „erori de nivel tactic în cursul unuia dintre exerciții”.

Nu este prima dată US Air Force descoperă nereguli ale echipelor sale însărcinate cu controlul rachetelor nucleare. La începutul lui mai, unui număr de 17 ofițeri de la Baza Minot, în North Dakota, altă bază de rachete, le-a fost retrasă certificarea în urma unei nereușite la evaluarea capacităților acestora de a efectua operațiuni de lansare.