SUA se confrunta cu o noua problema: Hotii de ulei alimentar!

Apropo.ro / 15.11.2011, 13:16
SUA se confrunta cu o noua problema: Hotii de ulei alimentar!
Un nou val de furturi s-a dezvolta in SUA: furtul uleiului alimentar folosit. Se pare ca uleiul folosit este la mare cautare in randul producatorilor de biodiesel.

Oamenii apeleaza la piata neagra pentru fel de fel de produse furate precum telefoane, portofele, masini sau chiar bebelusi.

Conform publicatiei Washington Post, se pare ca un nou trend „incurajeaza” hotii sa fure uleiul alimentar folosit in restaurante, pe care il vand producatorilor de biodiesel, care ulterior este vandut diverselor companii de transportatori.

Se pare ca politistii nu au inca o legislatie dura pe care sa o aplice in acest caz, uneori fiind clasata ca o infractiune minora. Tot ce poate face politia este sa le dea o mica amenda celor pe care ii prind ca fura uleiul folosit, depozitat pe aleile din spatele restaurantelor.

In mod normal, un restaurant care foloseste ulei alimentar in prepararea produselor sale, semneaza un contract cu o companie de reciclare care sa ii transporte uleiul catre producatorii de biodiesel.

Avand in vedere cresterea pretului la benzina din ultimii ani, in SUA galonul de benzina (3,78 litri) costand aproximativ 3,5 dolari, in timp ce un galon de biodiesel costa 3 dolari, piata incepe sa se reorienteze si sa se adapteze la noile variante de combustibil disponibile (biodiesel, hidrogen, electric, solar).

Un patron de restaurant din Rock Hill, Missouri, a declarat ca a pierdut aproximativ 2.000 de dolari in acest an din cauza furturilor de ulei iar altii au apelat la diverse metode de securizare a containelor in care il depoziteaza pentru a-si pazi pretioasa incarcatura.