SUA și Canada, „forțate” de UE să elimine vizele pentru români

De: Marian Andrei / 13.09.2013, 14:40
SUA și Canada,
Parlamentul European a votat ieri o rezoluție de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA și Canada să elimine vizele pentru români.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washington și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Totuși, dar procedura este complicată și poate dura destul de mult, modificarea intrând în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Textul adoptat ieri este rezultatul unor negocieri între Legislativul european și Consiliu și cuprinde două amendamente. „Mecanismul de reciprocitate” va putea fi activat atunci când o țară terță ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

Mecanismul de suspendare” va permite suspendarea temporară a vizelor pentru o țară terță, în cazul unei situații de urgență.