SUA: Un condamnat la moarte a supraviețuit 10 minute după injecția letală

De: Marian Andrei / 17.01.2014, 13:00
SUA: Un condamnat la moarte a supraviețuit 10 minute după injecția letală
Administrarea unei noi injecții letale, netestate până acum, a creeat controverse în Statele Unite după ce condamnatul a murit după aproximativ 10 minute, în acest timp respirând greu și părând să prezinte convulsii.

Dennis McGuire a fost condamnat la moarte în 1994 pentru violarea și uciderea în 1989 a lui Joy Stewart, la vârsta de 22 de ani, însărcinată în luna a șaptea. 

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Potrivit reporterului Alan Johnson de la Columbus Dispatch, întreaga execuție a durat 24 de minute, iar McGuire părea să respire cu dificultate timp de 10-13 minute. „Respira adânc. Scotea un sunet gutural. Era un fel de pufnit pe nas. În două rânduri a părut să se sufoce”, a declarat Johnson.

Execuția a provocat controverse din cauza folosirii unui mix de substanțe netestat încă, după ce producători europeni au interzis închisorilor americane să le utilizeze medicamentele în cadrul unor execuții.

Atât durata de timp până la moarte, cât și respirația dificilă a lui McGuire nu sunt „tipice” unei execuții, a declarat Howard Nearman, un anestezist de la University Hospitals Case Medical Center din Cleveland. „De ce a durat 24 de minute, nu vă pot spune”, a declarat el, adăugând că execuția „te face să te întrebi ce i s-a dat? Care a fost sincronizarea și dozele?”.

Avocatul Allen Bohnert, vorbind în numele echipei lui McGuire, l-a îndemnat pe guvernatorul statului să instituie un moratoriu asupra viitoarelor execuții, după cele întâmplate joi. „În acest moment ar fi total nepotrivit ca protocolul execuției să fie considerat altceva decât un experiment agonizant care a eșuat„, a afirmat el.