SUA: Un milion de imigranti au solicitat cetatenie in 2007

Apropo.ro / 08.01.2008, 10:41
SUA: Un milion de imigranti au solicitat cetatenie in 2007
Peste un milion de imigranti au solicitat in 2007 cetatenie americana, un record ce risca sa provoace dificultati la nivel administrativ.

Peste un milion de imigranti au solicitat in 2007 cetatenie americana, un record ce risca totusi sa provoace dificultati la nivel administrativ si sa impiedice multe dintre aceste persoane sa voteze in alegerile prezidentiale din noiembrie, au anuntat organizatiile hispanice, citate de AFP.

"A depasi obiectivul de un milion de cereri este un succes formidabil", a declarat Arturo Vargas, directorul executiv al Fondului educativ NALEO, una dintre organizatiile care au lansat campania in favoarea naturalizarii.

Potrivit organizatiilor hispanice, administratia americana care se ocupa de naturalizare si imigratie, USCIS, a confirmat ca a primit 1,029 de milioane de cereri de naturalizare din partea imigrantilor, in perioada ianuarie-octombrie 2007, un record in ultimii zece ani.

Administratia a avertizat totusi in noiembrie ca nu va avea timp sa proceseze toate aceste cereri in intervalul obisnuit, fapt care a provocat indignarea senatorului Hillary Clinton, candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale de la 4 noiembrie.

"Campania noastra este hotarata sa obtina sprijinul necesar pentru a recupera aceasta intarziere", a dat asigurari Cecilia Munoz, vicepresedinte al NCLR, una dintre organizatiile care au lansat aceasta campanie in favoarea cererii de cetatenie americana, apreciind ca solicitantii "merita sa aiba ocazia de a-si face auzite vocile in ziua alegerilor".

Hispanicii constituie cea mai importanta minoritate, cu circa 45 de milioane de persoane in Statele Unite, influenta lor putand fi hotaratoare in viitoarele alegeri prezidentiale, in special in state precum Florida (sud-est), Nevada (vest), New Mexico (sud-vest) si Colorado (vest).