SUA vor lansa o campanie de izolare financiara a Iranului

Apropo.ro / 03.01.2007, 10:08
SUA vor lansa o campanie de izolare financiara a Iranului
Statele Unite si aliatii sai europeni se pregatesc sa lanseze o noua campanie diplomatica pentru a izola financiar Iranul si pentru a spori presiunile psihologice exercitate asupra Teheranului, relateaza New York Times în editia electronica de marti. Planul vizeaza utilizarea

Statele Unite si aliatii sai europeni se pregatesc sa lanseze o noua campanie diplomatica pentru a izola financiar Iranul si pentru a spori presiunile psihologice exercitate asupra Teheranului, relateaza New York Times în editia electronica de marti.

Planul vizeaza utilizarea termenilor folositi în rezolutia adoptata de ONU pentru a convinge guvernele si institutiile financiare internationale sa întrerupa orice legatura cu iranienii si, în consecinta, cu Garzile revolutionare iraniene, a declarat Stuart Levey, subsecretar în Departamentul Trezoreriei, responsabil cu probleme de terorism si securitate financiara.

Oficiali din cadrul administratiei Bush, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat ca o serie de emisari vor fi trimisi în curând în strainatate pentru a convinge responsabili din Guvernele straine si din cadrul institutiilor financiare sa interpreteze restrictiv termenii rezolutiei ONU privind sanctionarea Iranului.

NYT subliniaza ca impactul acestui demers este discutabil deoarece atât Statele Unite cât si europenii au putine afaceri cu iranienii.

Marea Britanie sustine aceasta initiativa, asemenea Frantei care nu dovedeste, însa, acelasi entuziasm. Germania, care are mai multe interese de afaceri în Iran, s-a declarat însa reticenta fata de aceasta masura.

Japonia, care nu este membra a Consiliului de Securitate si depinde de importurile de petrol din zona Golfului, a indicat, recent, ca ca doreste sa limiteze o parte a afacerilor pe care le are cu Iranul.

Mediafax