Sud-coreenii au clonat în premiera un câine

Apropo.ro / 09.08.2005, 11:05
Sud-coreenii au clonat în premiera un câine
Biologii sud-coreeni au reușit în premiera mondiala sa creeze prin clonare copia identica a unui ogar afgan, care a fost adus pe lume de o mama purtatoare din alta rasa, anunța revista Nature, citata de AFP. Cercetatorii conduși de Woo Suk Hwang, de la Universitatea

Biologii sud-coreeni au reușit în premiera mondiala sa creeze prin clonare copia identica a unui ogar afgan, care a fost adus pe lume de o mama purtatoare din alta rasa, anunța revista Nature, citata de AFP.

Cercetatorii conduși de Woo Suk Hwang, de la Universitatea Naționala din Seul, l-au creat pe cațelul botezat „Snuppy” (de la Seoul National University Puppy) prin metoda transferului de nucleu de la celulele somatice la cele sexuale.

Nucleele au fost obținute prin prelevarea din pielea urechii tatalui și au fost injectate în celule sexuale (ovocite) prelevate de la mama purtatoare. Dupa dezvoltarea în laborator, embrionii obținuți au fost implantați în uterul femelei.

Rezultatul întregului lanț de operațiuni s-a nascut prin cezariana la capatul unei gestații normale de 60 de zile. Testele au confirmat, asigura cercetatorii, ca puiul este identic din punct de vedere genetic cu tatal sau, care are trei ani.

Snuppy este primul câine care se alatura unei galerii de animale clonate deja cu succes, din care fac parte oi, cai, șoareci, vaci, capre, porci și chiar un bizon african. Câinii sunt printre animalele cel mai dificil de „copiat”, în principal pentru ca este dificila prelevarea de ovocite mature.

Rata de succes a acestui gen de experimente ramâne deocamdata foarte redusa. Pentru a-l obține pe Snuppy, cercetatorii au implantat 1.095 de embrioni la 123 de femele, obținând astfel doar trei gestații din care numai doua au fost duse la termen. Celalalt cațel a murit însa de pneumonie la vârsta de 22 de zile. Corpul sau, precizeaza cercetatorii, nu prezinta nici o anomalie anatomica notabila.

Mediafax