Suedia: Ai computer sau smartphone? Plătești taxa radio-TV!

De: Marian Andrei / 05.03.2013, 12:40
Suedia: Ai computer sau smartphone? Plătești taxa radio-TV!
Instituția însărcinată cu colectarea taxei radio-TV în Suedia (Radiotjänst) a anunțat ieri că a cerut deținătorilor de computere și telefoane mobile să plătească acest abonament.

Radiotjänst și-a motivat demersul prin faptul că aceștia pot accesa programele televiziunii publice și radioului public din Suedia prin internet.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

Televiziunea comercială suedeză TV4 a început anul trecut să își transmită programele și pe internet, în baza unui abonament, iar SVT, televiziunea publică suedeză, a început să facă același lucru anul acesta, însă în mod gratuit.

Radiotjänst a mai anunțat că în primele nouă săptămâni ale acestui an, taxa a fost plătită și de proprietarii a 12.600 de gospodării care până acum nu au plătit acest abonament, în valoare de 2.076 de coroane (248 de euro) anual.

Suma strânsă din taxa radio-TV se ridică la circa 7,3 miliarde de coroane suedeze (871 de milioane de euro) pe an, fondurile fiind folosite pentru finanțarea grupurilor SVT (televiziune), SR (radio) și UR (radio și télévision).

În 2006, ministrul Culturii, Cecilia Stegö Chilo, a fost nevoită să demisioneze după ce a fost făcută publică informația că aceasta nu și-a plătit, timp de 16 ani, taxa radio-TV.