Suedia vrea să renunțe la banii cash

De: Marian Andrei / 20.03.2012, 09:41
Suedia vrea să renunțe la banii cash
Suedia a fost prima țară europeană care a introdus bancnotele în circulație, în anul 1661, și ar putea și prima care renunță la ele. În multe orașe din această țară, vânzătorii și prestatorii de servicii nu acceptă plata cu bani lichizi, în timp ce băncile realizează tranzacțiile exclusiv în monedă electronică.

Declinul bancnotelor se poate observa și în lăcașurile de cult religios, unde donațiile se fac, mai nou, cu ajutorul cititoarelor de carduri.

Bancnotele și monedele reprezintă doar 3% din economia Suediei, comparativ cu o medie de 9% în zona euro și de 7% în SUA, potrivit unui raport al Băncii Reglementelor Internaționale.

Adepții renunțării la bancnote aduc argumente demne de luat în seamă: numărul băncilor jefuite a scăzut în numai trei ani de la 110 la doar 16, anul trecut, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, furturile din mijloacele de transport în comun s-au redus și ele simțitor, la fel ca și cazurile de mită și evaziune fiscală.

De partea cealaltă, adversarii acestei idei spun că numărul fraudelor electronice a crescut de șase ori în ultimii 10 ani și că dreptul la intimitate al clienților este încălcat prin ținerea evidențelor tranzacțiilor.

De asemenea, tranzacțiile electronice reprezintă o problemă pentru populația în vârstă din mediul rural, care nu știe să utilizeze cărțile de credit.